ZAJEDNIČKA SURADNJA

Povelja o prijateljstvu Sinja i Barbana

04.12.2010 u 10:23

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik dr. Ivo Josipović je u petak primio izaslanstva Grada Sinja i Općine Barban u povodu potpisivanja Povelje o prijateljstvu i zajedničkoj suradnji

Povelju su, u nazočnosti predsjednika Josipovića, potpisali predstavnici sinjskog Viteškog alkarskog društva i igre Trke na Prstenac, rekli su u petak poslijepodne u upravi sinjskog VAD-a. Inače, predsjednik RH dr. Josipović je pokrovitelj tradicionalne viteške igre Sinjske alke i barbanske Trke na Prstenac te je ove godine nazočio na obje viteške igre.

No Povelju o prijateljstvu i suradnji su u predsjedničkom Uredu potpisali sinjski gradonačelnik Ivica Glavan i načelnik istarske Općine Barban Denis Kontrošić te predsjednik sinjskog Viteškog alkarskog društva dr. Stipe Jukić i predsjednik društva Trke na Prstenac Mladen Kancelar.

Sinjska se alka održava gotovo 300 godina, odnosno od 1715. kao tradicionalna viteška igra na junaštvo i junačku pobjedu malobrojnih Sinjana i Cetinjana nad brojnom osvajačkom osmanlijskom vojskom podno Gospina grada (stare Tvrđave), no Trka na Prstenac njeguje tradiciju od 1696. te je nepuna dva desetljeća starija od Alke.