PROMJENE OD JUTRA DO VEČERI

3. maj ipak dobio Vladina jamstva, otkazan štrajk

28.10.2010 u 18:00

Bionic
Reading

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice donijela odluku o davanju državnog jamstva bankama u zemlji i inozemstvu za financiranje novogradnji u Brodogradilištu 3. maj, nakon čega je Sindikat metalaca Hrvatske otkazao prosvjed radnika tog brodogradilišta, a s obzirom na to da je još jutros stajalište Vlade bilo da nema jamstva, riječko Gradsko vijeće poduprlo je prijedlog gradonačelnika Vojka Obersnela da i ono da jamstvo 3. maju

Vlada RH na današnjem zatvorenom dijelu sjednice 'prihvatila je Odluku o davanju državnog jamstva Zagrebačkoj banci d.d. Zagreb, Hrvatskoj poštanskoj banci d.d., Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak i/ili drugim poslovnim bankama u zemlji i/ili inozemstvu, za financiranje novogradnji u Brodogradilištu d.d. Rijeka 3. maj', priopćeno je iz Vladinog Ureda za odnose s javnošću.

Vlada RH odlučila je dati državno jamstvo 'imajući u vidu da su pregovori o gradnji četiri broda za prijevoz nafte, bitumena i naftnih prerađevina okončani krajem lipnja ove godine, tj. prije otvaranja Poglavlja 8 - Tržišno natjecanje, a samim time i dobivanja mjerila za zatvaranje navedenog Poglavlja te imajući u vidu da je to avansno, a ne financijsko jamstvo, kojim se omogućava realizacija ranije započetog posla, i time je važno za kredibilitet brodogradilišta naspram poslovnih partnera', ističe se u priopćenju.

Dodaje se da je 'važno napomenuti da je ovo iznimka te da Vlada RH ostaje odlučna ispuniti sva mjerila za zatvaranje Poglavlja 8: Tržišno natjecanje i uspješno provesti privatizaciju, tj. restrukturiranje brodogradilišta'.

Nakon današnje odluke Vlade da 3. maju odobri jamstva za izgradnju asfaltnih tankera, Sindikat metalaca Hrvatske otkazao je prosvjed radnika tog brodogradilišta. Glavni sindikalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u BI 3. maj Juraj Šoljić potvrdio je da će veliki prosvjed sadašnjih i bivših radnika 3. maja ili 'Marš brodograditelja', najavljen za sutra, biti otkazan zbog današnje odluke Vlade da 3. maju izda jamstva u iznosu od 24,2 milijuna dolara kako bi se omogućio nastavak proizvodnje u riječkom brodogradilištu.

Šoljić je kazao da je iznimno zadovoljan reakcijom Vlade na potrebe škverana. 'Novim jamstvom otvaraju nam se i nove tržišne mogućnosti. Presretan sam što je Vlada prepoznala i pozitivno ocijenila naš trud te mogu kazati da Sindikat metalaca Hrvatske i službeno otkazuje sve prosvjedne aktivnosti na riječkim ulicama koje smo najavljivali proteklih dana', izjavio je Šoljić. Podsjetio je na to da je 'ugovor sa švedskim naručiteljem sklopljen dan prije no što je Europska komisija zabranila izdavanje državnih jamstava škverovima dok se ne okonča proces njihove privatizacije, što odluku Vlade čini pravovaljanom i poštenom'.

A dok se još nije znalo što će i kako će Vlada, sa 24 glasa za i sedam suzdržanih na sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke prihvaćen je prijedlog riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela da Grad Brodogradilištu 3. maj izda jamstava u iznosu od 24 milijuna i 500 tisuća dolara za izgradnju dvaju tankera za švedskog naručitelja Wisby Tankers AB, ukoliko to po hitnom postupku ne učini većinski vlasnik, Vlada RH.

Za prijedlog su glasali vijećnici SDP-a, PGS-a, HNS-a, HSS-a, ARS-a, HSLS-a, Liste za Rijeku, a suzdržano je bilo sedam vijećnika HDZ-a. U uvodnom izlaganju gradonačelnik Vojko Obersnel, obrazložio je glavne razloge zbog kojih je, kako tvrdi, 'svjesno i odgovorno, znajući da time krši Zakon o proračunu jer Grad nije većinski vlasnik 3. maja i ne bi mu smio izdavati jamstva', pokrenuo tu inicijativu i već obavio razgovore s nekoliko banaka koje su spremne prihvatiti uvjete Grada, no nije ih imenovao.

U Obersnelovim zaključcima uz ostalo stoji da Grad Rijeka podržava svaki model restrukturiranja 3. maja temeljen na osnovama tehničko-tehnološkog razvoja, podržava Upravu u nastojanjima da zadrži posao s Wisby Tankers AB-om te upućuje hitan zahtjev Vladi kao većinskom vlasniku da ovlasti Ministarstvo financija da izda avansne garancije za osnaženje tih ugovora.

Nakon što je gradonačelnik Obersnel obaviješten da je Vlada prihvatila odluku o davanju državnog jamstva za financiranje novogradnji u 3. maju, izrazio je zadovoljstvo tom odlukom, zapitavši se zašto je Vladi trebalo toliko vremena da je donese