sjednica gradskog vijeća

Usvojena strategija razvoja Urbane aglomeracije Rijeka

25.04.2024 u 17:40

Bionic
Reading

Gradsko vijeće Rijeke usvojilo je na sjednici u četvrtak Strategiju razvoja Urbane aglomeracije Rijeka za financijsko razdoblje 2021. - 2027. što omogućuje korištenje 55 milijuna eura iz ITU mehanizma EU

Ova strategija, navedeno je, temeljni je dokument za sklapanje Sporazuma o provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja i povlačenje novca iz EU fondova putem mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja.

Na ovaj način sufinancirat će se 18 strateških projekata na području Urbane aglomeracije Rijeka, koja uključuje Rijeku i okolne općine i gradove. Vrijednost tih projekata je 70,7 milijuna eura.

Među tim projektima na području Rijeke su nastavak Energovog projekta "Obnova toplinarstva Grada Rijeke", nastavak Autotrolejeva projekta "Jačanje sustava javnog prijevoza“, rekonstrukcija ExportDrva u višenamjensku infrastrukturu u funkciji podrške gospodarstvu i turizmu, revitalizacija Teatrina u Art kvartu Benčić te projekt koji predviđa uređenje Dvorane mladosti i Osnovne škole Trsat.

Ova strategija predložena je gradskim vijećnicima prvi put na sjednici u ožujku, ali su oni tada izrazili neslaganje, prvenstveno zbog prijedloga da garaža gradskog prijevoznika Autotroleja ostane na Školjiću te da se i dogradi, unatoč ranijim najavama da će se cjelokupni prostor Školjića uz Rječinu otvoriti građanima i ukloniti industrijski i komunalni pogoni. Gradonačelnik Marko Filipović tada je povukao točku s dnevnog reda.

Do sjednice u četvrtak pronađeno je novo rješenje za gradnju Autotrolejove baze za vozila za alternativni pogon u Ulici Milutina Barača na Mlaki. Taj prostor zadovoljava sve sigurnosne standarde, a u tijeku je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa koji podrazumijevaju zamjenu tog gradskog prostora za objekt u kojem je zapušteni bazen Školjić, do sad u Autotrolejovu vlasništvu, rečeno je.

Na novoj lokaciji moglo bi se parkirati 50-tak autobusa, a ostatak autobusa ostao bi do daljnjeg na Školjiću, rekao je direktor KD Autotrolej Robert Mrvčić.

"Temeljem rasprave na sjednici Gradskog vijeća u veljači, u rekordnom roku pristupili smo iznalaženju alternative, kako bismo ipak mogli povući 55 milijuna eura za projekte planirane na područje Urbane aglomeracije Rijeke i pronašli ovo rješenje, koje je i prije bilo spominjano“, rekao je gradonačelnik Filipović.

"Krajnji je cilj izmještanje garaže i svega onoga što garaža podrazumijeva, sa Školjića. U kojem će to vremenskom periodu biti, to ćemo vidjeti. To ovisi o prostorno-planskoj dokumentaciji i pronalaženju druge lokacije. Shvatimo ovo kao prvi korak, a u nekom sljedećem koraku doći će do iseljenja i revitalizacije cijelog tog područja, kako je i zamišljeno GUP-om“, zaključio je Filipović.