PODOLNJAK TRAŽI

Varaždinu treba istražno povjerenstvo?

24.10.2010 u 18:37

Bionic
Reading

U vezi s prodajom varaždinskog sportsko-rekreacijskog centra Aquacity treba osnovati gradsko istražno povjerenstvo kako bi se utvrdile relevantne činjenice, a nužno je pokrenuti i pitanje političke odgovornosti gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika Varaždina

Zahtjev je to prof. dr. sc. Roberta Podolnjaka, profesora zagrebačkog Pravnog fakulteta i varaždinskog gradskog vijećnika, koji je uputio predsjedniku Gradskog vijeća Ivanu Hermanu sa zamolbom da ga uvrsti na sljedeću sjednicu tog tijela.

Obrazlažući svoj zahtjev, Podolnjak podsjeća da je Grad Varaždin 2006. godine kupio poslovni udjel u Aquacityju od poduzeća Cesta Varaždin za 6,9 milijuna kuna, čemu se jedini među vijećnicima protivio, i to zbog nepripremljenosti odluke, odnosno jer vijećnicima nije predočena procjena, već su dobili 'nesuvisla obrazloženja gradonačelnika Čehoka i njegova zamjenika Horvata'.

'Nepune četiri godine kasnije Grad Varaždin prodaje poslovni udjel u toj tvrtki pod daleko nepovoljnijim uvjetima i znatno netransparentnije no što je to bilo u slučaju kupovine. Štoviše, nakon uvida u dokumente, mogu reći da je odluka o prodaji Aquacityja rezultat smišljene politike predlagatelja te odluke da se Grad Varaždin ošteti za više milijuna kuna, a to ukazuje na političku odgovornost čelnih ljudi Grada, a možda i više od toga', tvrdi Podolnjak te podsjeća da je prodaja već jednom skinuta s dnevnog reda Gradskog vijeća.

Naime, kako ističe, procjena vrijednosti poslovnog udjela u Aquacityju sada iznosi 2,9 milijuna kuna, dok je 2006. iznosila 6,9 milijuna kuna, iako ju je radio isti sudski vještak. Nadalje, na Gradskom vijeću rečeno je da će se poslovni udio prodati putem licitacije, ali to nije učinjeno, već je raspisan natječaj za dostavu zatvorenih ponuda, što je i dovelo do niže cijene.

'Grad Varaždin je prilikom kupovine Aquacityja preuzeo i obveze tvrtke u iznosu od oko 3,5 milijuna kuna, pa je tako za kupovinu 33 tisuće kvadrata građevinskog zemljišta ukupno dao oko 10 milijuna kuna. No četiri godine kasnije bi za prodaju tvrtke odnosno sada čak 45 tisuća kvadrata dobio deset puta manje, budući da bi prema uvjetima iz natječaja ponuditelj mogao u gradski proračun uplatiti tek milijun kuna, dok bi ostatkom iz ponude mogao pokriti dugove Aquacityja koji prelaze dva milijuna kuna', upozorava Podolnjak

Uz to, u gradskoj odluci o prodaji poslovnog udjela tvrtke Aquacity, kako napominje, nisu precizirane apsolutno nikakve obveze kupca o preuzimanju zaposlenika, realiziranju poslovnih ulaganja, zadržavanju prava besplatnog kupališta itd.

'U tom pogledu Gradsko vijeće bi moralo imenovati posebno istražno povjerenstvo koje bi ustanovilo sve relevantne činjenice oko prodaje Aquacityja, a možda i kupovine, kako to ne bi moralo činiti Državno odvjetništvo po službenoj dužnosti ili po prijavi', smatra Podolnjak, dodajući da je prije svega nužno poništiti natječaj za prodaju Aquacityja.