NAKON ČLANKA NA TPORTALU

Zagrebparking izbrisao nelegalna mjesta

22.10.2010 u 12:13

Bionic
Reading

Zagrebparking je na našu inicijativu započeo s brisanjem nepropisnih parkirnih mjesta koja su ucrtana na manje od pet metara od pješačkih prijelaza, što je protivno zakonu

Naime, prije više od mjesec dana fotografijama smo ovjekovječili iscrtana parkirališna mjesta, od kojih su neka na udaljenosti i manjoj od jednog metra od pješačkog prijelaza. Osim što prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama minimalna udaljenost parkiranog vozila od zebre mora biti pet metara, vozila parkirana tik do zebre dovode u opasnost pješake, pogotovo djecu.


Tada nam je bivši šef Zagrebparkinga Mato Kraljević rekao da Zagrebparking samo iscrtava parkirna mjesta, a da o tome gdje će ona biti odlučuje Grad. Kraljevićevog nasljednika Roberta Mišetu u srijedu smo podsjetili na taj problem i - upalilo je.

Iako Zagrebparking možda ne odlučuje o tome gdje će biti parkirna mjesta, očito ih ima ovlasti brisati. Novi direktor nas je obavijestio da su djelatnici počeli s brisanjem parkirnih mjesta koja su preblizu pješačkim prijelazima. Naime, duljina jednog parkirnog mjesta je pet metara, stoga je brisanje samo jednog dovoljno da se situacija uskladi sa spomenutim zakonom i da Zagrebparking ne bude indirektno odgovoran za moguće stradavanje pješaka na zebri.

No i dalje ostaje pitanje zašto su takva mjesta uopće ucrtana te kako je moguće da odgovorni u Zagrebparkingu i Gradu ne čitaju taj zakon ili ga svjesno krše, pritom zarađujući.