PREDSJEDNIK IVO JOSIPOVIĆ

'Politika je dugo priječila borbu protiv korupcije'

01.10.2010 u 13:41

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović susreo se s mađarskim predsjednikom Palom Schmittom koji se nalazi u službenom posjetu Hrvatskoj te je tom prilikom izrazio nadu da će hrvatski pregovori završiti tijekom mađarskog predsjedavanja Europskom unijom na jednom od dvaju velikih summita koji će se održati u ožujku i lipnju

Dvojica su predsjednika tijekom susreta uglavnom razgovarala o hrvatskom putu prema Europskoj uniji i regionalnoj suradnji.

Mađarski predsjednik Schmitt ponovio je potporu svoje zemlje hrvatskom približavanju EU, a Josipović je njemu rekao što sve naša zemlja čini za zaključivanje pregovora. 'Ja sam svjestan toga da Hrvatska mora ispuniti one uvjete koji se od nje očekuju; u prvom redu to je reforma pravosuđa, javne uprave, borba protiv korupcije i suradnja s međunarodnim pravosuđem', rekao je Josipović.

Schmidt je Josipovića informirao o planovima za predsjedanjem mađarske Europskom unijom. 'Zadivljen je ambcioznošću tih planova u kojima je pronašao teme koje su od vitalnog značaja za Hrvatsku', rekao je hrvatski predsjednik.

Pal Schmitt istaknuo je da su odnosi između dviju zemalja sjajni te se zahvalio Josipoviću što ga je prvi put nakon izbora odveo u Mađarsku.

'Sada već cijela Europa s velikom nadom iščekuje ulazak u Europsku uniju. Pristupanje Hrvatske toj zajednici bit će primjer za cijelu regiju. I to može ispuniti nadom sve susjedne zemlje', rekao je predsjednik Schmidt.

Mađarske novinare zanimalo je kako zapravo napreduju hrvatski pregovori, a Josipović se pohvalio odlučnom borbom protiv korupcije koja se vodi u našoj zemlji.

'Dugo je politika bila zapreka u borbi protiv korupcije. U Hrvatskoj je proklamirana politika nulte tolerancije protiv korupcije i rezultati se već vide', rekao je predsjednik Josipović.

Iako još naravno nismo zadovoljni do kraja, nastavio je on, mogu reći da je borba protiv korupcije zahvatila sve segmente društva od znanosti i obrazovanje pa sve do najviše sfere politike.

'Najvažnije, politika neće i ne smije utjecati na postupke koje vodi pravosuđe', poručio je prvi čovjek države.

Mađarski predsjednik nije želio detaljnije komentirati istragu koja se vodi u Hrvatskoj o prodaji Ine Molu rekavši da nije stručnjak za tu materiju.

'MOL je jedna od presudnih kompanija srednjoistočne Europe, što zapravo predstavlja i dogovornost vezanu uz gospodarenje energetskim izvorima susjednih zemalja', zaključio je Schmitt. Na novinarsko pitanje mogu li se provesti bolne reforme u društvu i ostati na vlasti, mađarski predsjednik odgovorio je: 'Bilo koja vlada koji provodi gospodarske reforme to čini u interesu stanovništva bilo da se radi o našoj zemlji li Hrvatskoj.'

Predsjednici su potom otišli na ručak gdje će nastaviti razgovore, a tema će između ostaloga biti i energetika.