SLUČAJ PALAČA

Splitska turistička nakaza

13.09.2010 u 17:56

Bionic
Reading

Nakon nedavne najave početka obnove Turističke palače, derutnog i zapuštenog objekta u Gradskoj luci u Splitu, zaredale su rasprave i polemike o svrsishodnosti te obnove i dogradnje, ali i o imovinsko-pravnim pitanjima

Predstojeći projekt adaptacije, obnove i dogradnje koji bi trebao realizirati Grad Split već je naišao na poteškoće. Planirano je da radovi počnu početkom listopada i budu gotovi do svibnja iduće godine, pred novu turističku sezonu.

Projekt rekonstrukcije i adaptacije potpisuje arhitekt Srđan Šegvić, a predviđena je, između ostalog, i sporna dogradnja te ostakljivanje gornje etaže, koja je sada otvorena terasa.

U tom objektu svoje urede ima više turističkih agencija te nekoliko restorana i kafića s pripadajućim štekatima.

Objekt je opterećen i s nekoliko imovinsko-pravnih sporova, zbog kojih bi rekonstrukcija mogla zapeti.

Dio struke i kulturne javnosti iskazuje rezerve prema planiranom projektu. Jasan i direktan stav u tom smislu iskazao je najbolji poznavalac starog Splita, povjesničar umjetnosti Duško Kečkemet.

On je prije desetak dana izjavio da taj objekt bezobraznog naziva treba srušiti jer ne odgovara prostoru i zaklanja vizuru Dioklecijanove palače s mora.

Turistička palača, smještena ispred južnog zida Dioklecijanove palače, a naslonjena na neoklasicističku zgradu Lučke kapetanije i zgradu tvrtke Brodospas, izgrađena je na mjestu nekadašnjeg Lazareta, karantene stare gradske luke.

Ta prizemna tradicionalna gradnja je nakon Drugog svjetskog rata uklonjena, da bi koju godinu kasnije bila izgrađena Turistička palača.

Premda je stav struke o Turističkoj palači jasan, to je komercijalno izuzetno atraktivan prostor i vrijedna lokacija, pa će se vjerojatno ići na projekt rekonstrukcije.

Bez obzira na polemike i navedene imovinsko-pravne sporove, za Split bi bilo neophodno da se taj problem svakako riješi obnovom ili rušenjem.

Sadašnje stanje je neodrživo, a nekoliko priloženih fotografija dramatično zapuštenog, prljavog i derutnog objekta najbolji su argument za to.