Hrvatska VETERINARSKA INSPEKCIJA

Nitko nije kriv za smrt kobila kod Županje

Državna veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede utvrdila je da nitko nije kriv za smrt dviju kobila, koje su uginule od izlaganja prevelikim naporima na suncu i temperaturi od 39 stupnjeva početkom srpnja kod Županje na manifestaciji 'Žetve i vršidbe u prošlosti'

Vlasnici kobila Lasta i Krabbe, Karlo Blumenšajn i Vinko Filipović, predsjednik konjogojske udruge Stari graničar, inspektorima su rekli da su kobile na suncu u polju bez hlada bile oko 30 minuta, a to je bilo predviđeno programom priredbe, stoji u odgovoru na prijavu Ljiljanke Mitoš-Svoboda iz Press centra za okoliš, koja je prisustvovala istjerivanju konja na polje.

'Dočekavši poziv službenog spikera, mi smo zapregu istjerali iz šljivika i kroz 30 minuta su bile na otvorenu suncu jer je tako zahtijevao protokol. Odmah nakon toga smo grla vratili u hlad šljivika i za jedno dva sata u koloni lagano krenuli kućama. Te večeri sam primijetio da Krabbe pije samo vodu, ali neće jesti zrnovlje, te sam odmah ujutro zvao ovdje nazočnog veterinara, koji je počeo s terapijom isti dan, ali je kobila nažalost treći dan uginula', izjavio je inspekciji Filipović, vlasnik vranice Krabbe.

Kruno Kartus
Jedna od uginulih kobila u tzv. hladu
O uzroku smrti prvi je izvjestio tportal kada je Veterinarski zavod u Vinkovcima utvrdio da je Krabbe uginula zbog otkaza rada jetre i potom srca jer je došlo je do povećanja koncentracije toksičnih tvar u mišićnom tkivu i u krvi kobile, a jetra to više nije mogla preraditi, pa je otkazala, nakon čega i srce.

Unatoč tome inspekcija u oba slučaja zaključuje da je 'uzevši u obzir i dob uginule kobile i nepovoljne vremenske uvjete (početak vrućina) uzrok uginuća ipak bio splet nepovoljnih okolnosti koje su sinergijski uzrokovale uginuće'. Inspekcija smatra da nije došlo do kršenja Zakona o zaštiti životinja.

Karlo Blumenšajn kaže da je nakon polusatnog stajanja na polju kobile potjerao u šljivik gdje su bile oko dva sata, gdje je čekao da se konji ohlade 45 minuta i ponudio im vodu.

'Prilikom nuđenja vode konjima muški konj po imenu Munja, oznake žig H 722 u dobi od 2,5 godine, popio je oko 10 litara vode, a kada sam ponudio vodu drugom konju kobili po imenu Lasta oznake H 718 u dobi od 12 godina ona nije ni je htjela piti ponuđenu vodu. Tada sam primijetio da je počela ubrzano disati, drhtati i glavu da je spustila dolje. Ja sam je lagano polio po glavi vodom i po nogama, a ruke sam umakao u hladnu vodu i masirao je po cijelom tijelu', ispripovijedao je inspektorima Blumenšajn, kojemu je Lasta uginula na povratku kući.

I u slučaju kobile Laste uzrok smrti je izlaganje prejakom suncu i temperaturama koje životinje nisu mogle podnijeti, a to je potvrdio i Blumenšajn priznavši da je veterinar utvrdio da je uzrok smrti sunčanica ili toplotni udar.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još