KOLIKO JE OTIŠLO U TLO?

Misterij curenja eurodizela na Žitnjaku

02.08.2010 u 14:17

Bionic
Reading

Inspekcija zaštite okoliša još uvijek nije uspjela ustanoviti koliko je točno eurodizela iscurilo u tlo iz JANAF-ovih spremnika na Žitnjaku

Zasad se zna, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša, da u spremniku iz kojeg je obavljan transport goriva u odnosu na prethodno mjerenje nedostaje oko 130 m3 eurodizela

Međutim, za tu količinu eurodizela nije potvrđeno da je u potpunosti istekla u tlo, s obzirom na zaostale količine tog derivata u manipulativnim cjevovodima terminala, postojanje kanalizacijskog sustava i sustava taložnika u koji je također istekla određena količina goriva, a koji zajednički koriste JANAF i DIOKI.

Koliko je stvarno eurodizela isteklo u tlo, znat će se, naglašavaju iz Ministarstva zaštite okoliša, nakon završetka ispitivanja ugovorenih bilanci naftnih derivata Terminala Žitnjak koja će provesti tvrtka Croatiainspekt i nadležna državna tijela.

Croatiainspekt, inače, na temelju sklopljenog ugovora obavlja poslove kontrole količine i kvalitete te izrade bilance nafte i naftnih derivata u sustavu JANAF-a.

Prema podacima inspekcije zaštite okoliša, do sada je na Žitnjaku ukloljeno oko 190 tona tla onečišćenog naftnim derivatima, a od Hrvatskih voda je zatraženo da ispita je li gorivo zagadilo podzemne vode.

Do curenja je u JANAF-ovom postrojenju došlo, kako je utvrdilo Ministarstvo zaštite okoliša, zbog 'pogrešnog spajanja cjevovoda koje je obavljala tvrtka Montmontaža N.E.P'. Prve informacije govorile su da je iscurilo između dvije i tri tisuće litara goriva, a dan nakon incidenta, 23. srpnja, zagrebački pročelnik Pavle Kalinić je ustvrdio da je iscurilo 130 tisuća litara.