KALMETA U RUDINAMA

'Protiv tragedija borim se molitvom'

23.07.2010 u 15:12

Bionic
Reading

Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta i predsjednik Uprave Hrvatskih željeznica (HŽ) Holding Zoran Popovac danas su položili vijenac uz prugu pokraj Rudina, 20-ak kilometara sjeverozapadno od Splita, u povodu prve godišnjice nesreće nagibnog vlaka u kojoj je 24. srpnja 2009. poginulo šest i ozlijeđeno 55 osoba

Ta se tragedija smatra najvećom u 20-godišnjoj povijesti Hrvatskih željeznica, a ministar Kalmeta i predsjednik uprave HŽ-a Popovac danas su izvijestili da je u tijeku isplata odšteta za stradale.

'Prošli tjedan isplatili smo obiteljima poginulih 3.650.000 kuna odštete. O isplati odštete za poginuloga stranog državljanina u tijeku su pregovori i nadam se da ćemo i to riješiti', rekao je Popovac.

Što se tiče stradalih i ozlijeđenih, trenutačno se, po njegovim riječima, u 28 slučajeva vode aktivnosti potpisivanja izvansudske nagodbe, a za ostale se čeka liječnička dokumentacija.

'Nitko tko je oštećen neće biti neisplaćen od HŽ-a', ustvrdio je Popovac. Objasnio je kako su mjere poduzete prema oštećenim i njihovoj rodbini 'u skladu s preporukama Vrhovnog suda' postavljenima kao standard za isplatu odštete.

Kalmeta: Sve je u rukama pravosuđa!

Na novinarske upite Popovac je kazao da je pruga Zagreb-Split sigurna te da su potkraj prošle godine donesene 'mjere' za još veću sigurnost te da će se takve aktivnosti nastaviti i ubuduće u okviru financijskih mogućnosti HŽ-a.

Ministar Kalmeta je izjavio da se 'svaki dan moli Bogu' da se više ne dogode tragedije kao prošlogišnja pokraj Rudina. Osvrnuvši se na istragu, istaknuo je da su istražna tijela obavila svoj posao i podignute su optužnice.

'Više od toga ne mogu komentirati, jer je sada stvar u rukama pravosuđa', dodao je Kalmeta. Na upit zašto se i godinu dana nakon nesreće plaćaju zaštitari koji čuvaju stradali vlak, ministar je kazao kako se po zakonu taj vlak mora čuvati sve dok traje sudski postupak.

Predsjednik uprave HŽ-Infrastrukture Branimir Jerneić je objasnio da je riječ o troškovima proizišlim iz željezničke nesreće. 'Troškovi koji se plaćaju u Splitu su ugovoreni s našom tvrkom 'kćeri' - zaštitarskom tvrtkom. Dokle god traje sudski postupak, moguće je da tko od unesrećenih traži bilo što na vlaku i mi ćemo do tada to sredstvo čuvati i plaćati troškove', kazao je Jerneić.

Šteta na vlaku 28 milijuna kuna

U priopćenju HŽ-a podijeljenu novinarima navodi se da osim odšteta putnicima dosadašnji troškovi zbog željezničke nesreće u Rudinama premašuju 32 milijuna kuna, od čega je 'totalna šteta na vlaku oko 28 milijuna kuna'.

Županijsko državno odvetništvo u Splitu je u travnju ove godine na županijskom sudu podignulo optužnicu protiv pet osoba koje se tereti da su počinile teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti s neizravnom namjerom, zbog čega je 24. srpnja 2009. u željezničkoj nesreći u Rudinama poginulo šest i ozlijeđeno 55 osoba.

Prošli je tjedan izvanraspravno vijeće splitskoga županijskog suda vratilo ŽDO-u optužnicu s obrazloženjem da je po činjeničnom opisu riječ o kaznenom djelu počinjenu iz nehaja, za što je mjerodavan niži sud, a predviđena i manja zatvorska kazna.