Hrvatska NAPOLITANO, TUERK I JOSIPOVIĆ

Radin: Susret u Trstu je vrlo važan

Saborski zastupnik talijanske nacionalne zajednice Furio Radin kazao je da trilateralni susret predsjednika Hrvatske, Italije i Slovenije u utorak u Trstu ima izuzetno simbolično značenje te da je usmjeren prema budućnosti

'Smatram da je projekt budućnosti danas dominantan, bez zaborava na prošlost i na totalitarizam 20. stoljeća', kazao je Radin novinarima dodavši da bi sada trebalo poduzeti nekoliko simboličnih akcija kako bismo, kako je rekao 'krenuli u Europu koja je za svih nas zajednička kuća'.

CROPIX / Goran Mehkek
Furio Radin i Milorad Pupovac
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, talijanski predsjednik Giorgio Napolitano i slovenski predsjednik Danilo Tuerk sastali su se u Trstu, a u prisjećanju na tragične događaje iz prošlosti položili su lovorov vijenac na zgradu bivšeg slovenskog Narodnog doma, simbol slovenskog stradavanja, spaljen do temelja 13. srpnja 1920, te na Spomenik egzodusu koji simbolizira masovno iseljenje Talijana iz Istre, Rijeke i Dalmacije.

Radin je nazočio tim svečanim činovima.

Predsjednik Zajednice Hrvata u Trstu i Saveza Hrvata u Italiji Damir Murković ocijenio je vrlo korisnim današnji susret izaslanstva hrvatske zajednice u Trstu s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem.

'Mi tražimo da se naše dvije zemlje povezuju što više na kulturnom planu te stoga zahtijevamo da se protokol o suradnji između Hrvatske i Italije ratificira i od strane talijanskog parlamenta jer je to Hrvatski sabor već učinio', istaknuo je Murković u izjavi za Hinu.

Prema njegovim riječima, u Trstu živi oko 15 tisuća, a u Italiji oko 60 tisuća Hrvata.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još