talijanska manjina

Triler u XII. izbornoj jedinici: Furio Radin u tankom vodstvu

18.04.2024 u 00:40

Bionic
Reading

U XII. izbornoj jedinici birali su se predstavnici nacionalnih manjina, njih ukupno osam. Tri se biraju iz redova srpske nacionalne manjine, a ostalih pet pokrivaju sve druge nacionalne manjine u Hrvatskoj

Učitavanje Izbornih Podataka...

U Sabor tako ulazi troje SDSS-ovih kandidata, Milorad Pupovac, Anja Šimpraga i Dragana Jeckov, koji su ostvarili uvjerljivu prednost u odnosu na konkurente. Mađarsku manjinu ponovno će predstavljati Robert Jankovics, koji nije imao protukandidata, a češku i slovačku Vladimir Bilek, koji je također bio dosadašnji zastupnik u Saboru. Veljko Kajtazi nastavit će predstavljati austrijsku, bugarsku, njemačku, poljsku, romsku, rumunjsku, rusinsku, rusku, tursku, ukrajinsku, vlašku i židovsku nacionalnu manjinu. Ermina Lekaj Prljaskaj nije uspjela osigurati još jedan mandat, pa će tako albansku, bošnjačku, crnogorsku, makedonsku i slovensku nacionalnu manjinu sljedeće četiri godine predstavljati Armin Hodžić.

  • +3
Furio Radin Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Prava drama vodila se cijelu večer za izbor zastupnika talijanske nacionalne manjine jer je najdugovječniji saborski zastupnik Furio Radin minimalnom prednošću vodio pred Corradom Dussichem, pa je 15 minuta nakon ponoći, na 92,50 posto obrađenih biračkih mjesta, imao svega 21 glas prednosti. On ih je imao 892, a Dussich 871.