'NUŽNI SU BOLNI REZOVI'

Kukuriku koalicija spremna za izbore

11.07.2010 u 15:51

Bionic
Reading

U Etno selu Baranjski divani kod Belog Manastira održani su pregovori 'kukuriku koalicije' - četiriju oporbenih stranaka - SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a, a nakon sastanka poručili su da su spremni za izbore, kad god oni bili

Nakon gotovo dvosatnog razgovora u Etno selu Baranjski divani kod Belog Manastira, predsjednici koalicije SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a, Zoran Milanović, Radimir Čačić, Ivan Jakovčić i Silvano Hrelja, izjavili su da ta koalicija ima jasnu alternativu i strategiju razvoja Hrvatske te da je to sigurno pobjednička koalicija na predstojećim parlamentarnim izborima.

'Spremni smo za izbore kada god oni bili, premda mislimo da je i sada sazrela situacija za nove izbore, ali sve dok vladajuća stranka ima većinu, mi smo spremni za razgovore i suradnju', kazao je predsjednik SDP-a Zoran Milanović dodajući da je 'ova koalicija, kojoj se od danas priključio i HSU, drukčija, odvažnija i spremnija na promjene za boljitak Hrvatske.'

Hrvatska je u teškoj situaciji što, dodao je, i nije novost za hrvatsku javnost i političare, te je obveza ponuditi dobra i kvalitetna rješenja koja mogu pokrenuti Hrvatsku. Važno je pokrenuti gospodarski razvoj, investicijske fondove, ali posebno smo razgovarali i o decentralizaciji države i o tome kako novom fiskalnom politikom pokrenuti i županije i gradove, rekao je Milanović.

Na upit novinara rekao je da danas nisu uopće razgovarali o HSLS-u i njihovoj odluci o izlasku iz vladajuće koalicije. To ipak 'najviše govori o Vladi koja se počinje osipati', kazao je. Na pitanje postoji li vlada u sjeni, rekao je da 'nema vlade u sjeni'.

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić naglasio je da je najvažnije pokrenuti gospodarski oporavak, ali i raditi na stvaranju novog vala optimizma kojega u Hrvatskoj nema. Sigurno da nije dobra situacija što je 57 posto radno aktivnog stanovništva, dok je, primjerice, u Njemačkoj 75 posto. Hrvatska nije gotovo ništa učinila na smanjenju javne potrošnje koje se, uz sve najave predsjednice Kosor, svodi na simboliku, premda u ovom trenutku javna potrošnja mora biti smanjena za 1,1 milijardu kuna. Zabrinjavajuće je što je do sada potrošeno čak 89,4 posto, dakle gotovo sve financijske rezerve za cijelu godinu. 'Nije stoga ni čudno što Šuker u potrazi za neophodnih 21 milijardu kuna luta poput lutajućeg Holandeza', kazao je Čačić, dodavši da je tržišna orijentacija imperativ.

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić izrazio je, kao i ostali čelnici koalicije, zadovoljstvo 'vizijom koju nude kao sigurni pobjednici na parlamentarnim izborima'. Važnim je ocijenio dogovor oko decentralizacije Hrvatske.

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja rekao je da mu se sviđa pristup problemima hrvatskih građana koji imaju članovi koalicije kojoj sada i ta stranka pripada. Riječ je o ljudima punim energije, odgovornosti i 'svakako o pobjedničkoj koaliciji', kazao je.

Milanović i Hrelja su na novinarsko pitanje što misle o reviziji mirovina odgovorili da je upravo problematika mirovinskog fonda izuzetno složena i posebno važna i da neće biti lako rješavati tu problematiku. U svakom slučaju, dodali su da će biti revizije mirovina pa ako se utvrdi da su neke nezakonito stečene, to će se zakonski rješavati.

Sastanak 'kukuriku koalicije' u Baranji protekao je u, kako su i sami rekli, sunčanom i dobrom ozračju.