SANIRANJE RUKOMETNE OZLJEDE

Pratite operaciju koljena uživo na tportalu

29.01.2009 u 11:00

Bionic
Reading

Osim rukometnih reprezentativaca, u sklopu Svjetskog rukometnog prvenstva u Zagrebu će se sastati i liječnici rukometnih vrsta koji će razmjenjivati iskustva u liječenju sportskih ozljeda. Kako bi se što širem krugu ljudi dočaralo kako se sanira najčešća boljka rukometaša, ozljeda koljena, tportal će na svojim stranicama uživo prenositi operativni zahvat na koljenu koji će u zagrebačkoj bolinici Sveti duh predvoditi šef hrvatske reprezentacije doktor Mladen Miškulin

Mladen Miškulin, specijalist ortopedije i traumatologije te predsjednik Medicinske komisije hrvatske muške reprezentacije, u Zagrebu od 30. siječnja do 1. veljače organizira Međunarodni kongres liječnika rukometnih reprezentacija. Riječ je o prvoj takvoj manifestaciji održanoj u svijetu.

Cilj mu je ne samo prezentirati najmodernije trendove u liječenju ozljeda koljena, nego i razmjenu iskustva s kolegama iz ostalih reprezentacija pa i šire, kako bi štitili i, ukoliko do ozljede dođe, na najbolji mogući način liječili ne samo rukometaše, nego i sve ostale aktivne i rekreativne sportaše, kao i 'obične ljude' sa sportskim ozljedama.

Kongres se održava u hotelu Westin, a sudionici će u subotu u 11 sati na velikom platnu uživo pratiti doktora Miškulina koji će obavljati operativni zahvat na koljenu u zagrebačkoj bolnici Sveti duh. Ovo, međutim, neće biti prva video operacija održana u Hrvatskoj. 'Još dok sam bio šef ortopedije u Općoj bolnici Zabok, 1999. godine obavljali smo video operacije u više navrata, najvjerojatnije tada po prvi puta u Hrvatskoj', kazao je dr. Miškulin.

No, ovo će biti prvi internetski prijenos operativnog zahvata. Svi ostali zainteresirani operaciju će uživo moći pratiti i na stranicama tportala.

'Idejom da se uvid u operaciju, osim sudionicima kongresa, omogući i običnim građanima želim dočarati da se ne radi o 'nečem strašnom', već o zahvatu koji ne samo da rješava mnoge probleme, već i sprečava moguće degenerativne nuspojave u budućnosti, kao što su ozljede drugih struktura koljena koje su prvom ozljedom ostale intaktne, zatim prijevremena artroza i slično', napominje dr. Miškulin.

Dodaje da se operativni zahvati na koljenu mogu se svrstati među najuspješnije operativne zahvate u ortopediji, pa i šire. 'Nakon dobro obavljene operacije, povratak prijašnjim aktivnostima gotovo je stopostotan. Trajanje oporavka ovisi o vrsti ozljede: primjerice, nakon operacije meniskusa povratak sportu očekuje se tijekom dva do tri tjedna', kaže dr. Miškulin.

Kao primjere navodi Petra Metličića i Mirze Džombe, koje je operirao neposredno prije puta na Olimpijadu u Pekingu. Njihov oporavak je trajao tri tjedna do punog opterećenja. Kod Mirze se radilo o ponovnoj zahvatu, koji je obavljen nakon operacije križnih ligamenata.

Hrvatski specijalisti prate sve najmodernije trendove svjetske ortopedije i uspješno ih primjenjuju u Hrvatskoj. Doktor Miškulin održava tečajeve operativnih tehnika po svijetu. Posebno je ponosan na one u američkom gradu u Naplesu te u Berlinu, Poljskoj, Moskvi i Novosibirsku.