vraćanje lokalaca

Izrael će postupno prelaziti na sljedeću fazu operacija u Gazi

18.12.2023 u 19:46

Bionic
Reading

Izrael će postupno prelaziti na novu fazu svojih operacija u Gazi tijekom koje će se lokalna populacija najprije moći vratiti na sjever obalnog pojasa, rekao je u ponedjeljak izraelski ministar obrane

"Mogu vam reći da ćemo uskoro moći razlikovati različita područja Gaze", rekao je izraelski ministar obrane Yoav Gallant tijekom zajedničke konferencije za medije sa svojim američkim kolegom Lloydom Austinom u Tel Avivu.

"U svakom području u kojem ispunimo misiju moći ćemo postupno prijeći na sljedeću fazu i započeti raditi na vraćanju lokalnog stanovništva", rekao je Gallant. "To znači da će to prije biti postignuto na sjeveru nego na jugu".

Američki ministar obrane također je rekao da nije došao u Izrael da diktira bilo kakav raspored izraelske vojne kampanje, no razgovarao je o prelasku na operacije nižeg intenziteta.

"To ne znači kraj operacija. Ponekad znači da morate biti precizniji, da morate biti fokusiraniji na određeni cilj", rekao je. Austin je pozvao na više humanitarne pomoći za palestinsku civilnu populaciju u Pojasu Gaze tijekom sastanka s Netanyahuom u ponedjeljak, prema izraelskim izvorima.

  • +3
Izraelski šljemovi Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikimedia Commons - Izraelske obrambene snage

Služba za odnose s javnošću izraelske vlade u ponedjeljak je prenijela Austinove riječi da je sastanak bio o tome kako SAD najbolje može podržati Izrael na putu prema "trajnoj" sigurnosti.

Netanyahu je ponovno naglasio odlučnost Izraela da postigne "potpunu pobjedu nad Hamasom", terorističkom organizacijom koja je 7. listopada napala Izrael, ubila 1200 ljudi, a 240 uzela za taoce u Gazu. Otad je oslobođeno više od 100 talaca u zamjenu za 240 palestinskih zarobljenika u Izraelu.