SINDIKATI GNJEVNI ZBOG ZOR-A

Usporedili Vladu sa silovateljem

31.05.2010 u 13:35

Bionic
Reading

Budući da se u medijima za izmjene Zakona o radu (ZOR) koje je predložila Vlada optužuje 'nepopustljive' sindikate državnih i javnih službi, Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske u današnjem priopćenju ističe da je potpredsjednik Vlade Ivan Šuker zanijekao povezanost izmjena ZOR-a s tim sindikatima

Šuker je na izravno pitanje predstavnika Sindikata državnih službenika o tome ovise li najavljene izmjene ZOR-a o ishodu pregovora sa sindikatima državnih i javnih službi, odgovorio: 'Ne. Mi to moramo učiniti zbog javnih poduzeća.' To pak ne znači da su za izmjene ZOR-a odgovorni sindikati javnih poduzeća, ističe sindikat.

Podnositelj zakonskog prijedloga kojim se olakšava otkazivanje kolektivnih ugovora i ograničava produljena primjena pravnih pravila kolektivnih ugovora na najviše šest mjeseci jest Vlada, tako da je svaljivanje krivnje za to na sindikate javnog sektora ravno 'optuživanju žrtve silovanja da je svojim otporom silovatelju potencijalnu obostranu ugodu pretvorila u kazneno djelo', kaže se u priopćenju.

Sindikati državnih službi nisu prekinuli pregovore s Vladom te se, za razliku od sindikata javnih službi kojima uskoro istječe Temeljni kolektivni ugovor, nalaze u situaciji mogućeg dovođenja u pitanje Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike koji vrijedi do 31. srpnja 2012.

Sindikat u priopćenju upozorava na još jednu kost koja bi uskoro mogla biti bačena pred gospodarske sindikate, a nalazi se u ocjeni stanja prijedloga izmjena ZOR-a koja glasi: 'Na ovako velik broj ugašenih radnih mjesta utjecao je i postojeći zakonodavni okvir o minimalnoj plaći, kao i sankcionirana obveza poslodavca da radnicima isplaćuje plaće i druga materijalna prava prema kolektivnim ugovorima.'

Time se gospodarski sindikati i njihova borba za minimalnu plaću i poštivanje kolektivnih ugovora u jednakoj mjeri proglašavaju krivcima za nezaposlenost, kao i sindikati javnog sektora za reviziju ZOR-a.

Sindikat državnih službenika stoga apelira na sve aktere društvenog života da vode računa kakva je uloga Vlade i sindikata te pritom ne zanemaruju utjecaj poslodavaca kojima su minimalna plaća, radnička prava i kolektivni ugovori ionako zavisna varijabla koja umanjuje njihov profit.