bivši ministar

Sućut premijera Plenkovića: Ivan Šuker je iznimnom energijom obnašao niz dužnosti

05.09.2023 u 12:42

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je u utorak sućut obitelji Ivana Šukera, bivšeg potpredsjednika vlade i ministra financija te saborskog zastupnika HDZ-a, istaknuvši kako je Šuker uvijek pokazivao iznimnu energiju obnašajući dužnosti u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

"S iskrenim žaljenjem sam primio vijest o preranoj smrti Ivana Šukera, političara, bivšeg potpredsjednika vlade i ministra financija te zastupnika u Hrvatskom saboru. Šuker je uvijek pokazivao iznimnu energiju obnašajući dužnosti u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

Hrvatski građani birali su ga i za zastupnika u Hrvatskom saboru. Dužnost ministra financija obnašao je sedam godina i dao svoj doprinos u razdoblju pristupnog procesa Hrvatske Europskoj uniji", naveo je premijer Plenković. "Ivan Šuker trag je ostavio djelujući i kao gradonačelnik Velike Gorice te u sportu gdje je obnašao dužnost predsjednika Hrvatskog košarkaškog saveza", dodao je Plenković u izrazima sućuti obitelji Šuker u ime Vlade RH i u svoje osobno.

Bivši ministar financija i potpredsjednik Vlade, saborski zastupnik Ivan Šuker (Livno 1957.) umro je u Vinogradskoj bolnici u Zagrebu, nakon duže bolesti.

Na početku Domovinskog rata Šuker je bio šef Kriznog stožera u Velikoj Gorici, a obnašao je i niz političkih dužnosti, od Velike Gorice, Zagreba, Zagrebačke županije.

  • +13
Ivan Šuker Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

U Sabor je prvi put izabran na parlamentarnim izborima 2000. kao HDZ-ov zastupnik, a 2003. je imenovao za ministra financija u HDZ-ovoj Vladi. Na toj se funkciji zadržava rekordno dugo - čak sedam godina. Za saborskog je zastupnika izabran čak šest puta, a zadnji saborski mandat završio mu je u srpnju 2020. godine.