POTPUNI NADZOR

Plinacro preko detektiva špijunira radnike?

17.05.2010 u 08:28

Bionic
Reading

Državna tvrtka Plinacro već tri godine koristi usluge detektivske agencije Kljaić. Posljednji ugovor s tom agencijom u vlasništvu Darka Kljaića, kojoj je Plinacro za usluge godišnje isplaćivao oko 700.000 kuna, potpisan je prije manje od mjesec dana - 22. travnja 2010. godine

Zanimljivo je da je ugovor Plinacroa s detektivima prije nekoliko dana došao u pitanje. Na sjednici Nadzornog odbora Plinacroa održanoj u utorak, 11. svibnja, šefica Nadzornog odbora, ministrica Marina Matulović-Dropulić, navodno je zatražila od predsjednika Uprave Plinacroa Jerka Jelića Balte da raskine ugovor s malo poznatom detektivskom agencijom.

Prema pisanju Jutarnjeg.hr, to znači da detektivi, među ostalim, provjeravaju poslovne partnere te ostale pravne i fizičke osobe koje mogu utjecati na poslovne odnose s Plinacroom. Također kažu da će na zahtjev Uprave vršiti potpune i dubinske provjere fizičkih i pravnih osoba. Inače, djelatnici u Plinacrou žale se da ta agencija nad njima vrši mobbing te da čak kontrolira i ispis svih telefonskih poziva.

Tvrtkom kruži i priča da je detektivima jedan od zadataka otkriti kojim putem informacije iz Plinacroa stižu do novinara. Kljajić, za razliku od drugih detektivskih agencija, nema ni web stranicu ni posebnih podataka u poslovnim imenicima, osim privatne e-mail adrese direktora. Mogu se pronaći podaci da je ta agencija smještena na dvije adrese - u Širolinoj 6 i Martićevoj 23 - no na tim adresama nema registriranog telefonskog broja. I u ugovoru s Plinacroom navedene su dvije adrese - u zaglavlju je Širolina, a u pečatu direktora tvrtke - Martićeva.

Detektivska agencija Kljaić u svojim računima koje izdaje tvrtki Plinacro vrlo šturo specificira usluge. Primjerice, za kolovoz 2009. godine izdali su specifikaciju na kojoj su samo navedeni datumi, sat kad su počeli posao i sat kad su ga završili te broj sati koje su odradili, s ukupnim brojem sati za taj mjesec. To se kosi s ugovorom koji su potpisali s obzirom na to da u članku 4. stoji da 'će biti priloženi broj sati, kilometraža te cestarina/tunelarina'.

Toga u specifikaciji nema, niti bilo kojih drugih obrazloženja, navodi Jutarnji.hr. Cijena sata je prema ugovoru 200 kuna neto, a prema specifikaciji iz kolovoza 2009. detektivi su odradili u tom mjesecu ukupno 278, sati što pomnoženo s cijenom od 200 kuna iznosi 55.600 kuna. Godišnje to iznosi 667.200 kuna.

U ugovoru je navedena i ukupna vrijednost godišnjeg iznosa - 680.000 kuna. U najmanju je ruku neobično da je broj radnih sati gotovo uvijek isti, s obzirom na nedjelje, praznike i slično, te činjenicu iz ugovora po kojoj se detektivi obavezuju da će obilaziti objekte prema potrebi. To bi značilo da su u posljednje tri godine radili uvijek istim tempom i s gotovo istim brojem sati.