Hrvatska SABOR O USTAVNIM PROMJENAMA

'Sve je to meni iz Šeksove kuhinje'

Saborski zastupnici započeli su dugo očekivanu raspravu o ustavnim promjenama, no unatoč stranačkom pregovaranju koje traje još od prošle godine, ipak se neće ići na sve promjene Ustava

'Odbor za Ustav predložio je da se pristupi promjenama Ustava koje se tiču završetka pregovora i ulaska Hrvatske u EU, nezastarijevanja pretvorbenog kriminala i ratnog profiterstva te uvođenja u preambulu Ustava svih nacionalnih manjina', pojasnio je na početku jutrošnje rasprave šef Odbora Vladimir Šeks.

Naime, u preambulu bi se uvrstili Bošnjaci, Slovenci, Crnogorci, Makedonci, Rusi, Bugari, Poljaci, Romi, Rumunji, Turci, Vlasi i Albanci. Prema usuglašenom prijedlogu Odbora za Ustav, kaznena djela vezana uz pretvorbu i privatizaciju te ratno profiterstvo ne bi mogla pasti u zastaru, omogućila bi se primjena europskoga uhidbenog naloga, a HNB bi dobio posebnu poziciju. Što se pak tiče promjena vezanih uz Europsku uniju, predlaže se da se kao izvor prava uvede i pravo EU, da se osigura o politici neovisan izbor pravosudnih dužnosnika, a da se državljanima članica EU omogući glasovanje na lokalnim izborima u Hrvatskoj. Vezano uz referendum o pristupanju EU, prema prijedlogu, odlučivala bi većina onih koji iziđu na referendum.

Ovako predložene izmjene podržao je i Klub zastupnika nacionalnih manjina, čiji je šef Furio Radin pozdravio vraćanje nacionalnih manjina u preambulu Ustava, no i upozorio na pitanje dopunskog prava glasa za manjine. 'Zbunjuje nas nešto što nije spomenuto u ovom prijedlogu. Zbunjuje nas da ni Vlada ni predlagač odnosno Odbor za Ustav nije rekao ništa. Naime, mi jesmo dogovarali da se to pitanje riješi ustavnim zakonom, no ne znamo ni službeni stav Vlade ni vladajuće stranke i zbog toga smo suzdržani u definiciji ustavnih promjena', poručio je Radin.

Oporbu i vladajuće kritizirao je i zbog natezanja oko pitanja glasanja dijaspore. 'Zbunjuje nas više ono što nije rečeno nego ono što je rečeno. Zbunjuje nas polemika koja se vodila oko glasovanja Hrvata koji ne žive u Hrvatskoj. Tu se govorilo i o profilaciji i o redukciji, a za nas je to izborni inženjering koji ne bi trebao biti ustavna materija. Stoga nađite oko toga kompromis', rekao je Radin.

'Mi ne želimo ni profilaciju ni redukciju nego definiciju. A da je te definicije bilo prije pet, deset, petnaest godina, stvari bi bile puno mirnije', pokušao je inzistiranje na dijaspori pojasniti šef SDP-a Zoran Milanović.

Međutim, Šeks mu je predbacio da odgovornost SDP prebacuje na vladajuću većinu koja odbija prihvatiti 100 posto prijedloga oporbe. 'Nije kompromis ako jedna strana mora prihvatiti od druge strane sve 100 posto. To spada u neki drugi kategorijalni aparat, koji se odnosi na ultimatume, koji se odnosi na diktate. Stoga je ključno pitanje i ja se slažem da se nađemo u daljnjem tijeku rasprave i da kao odgovorni i savjesni političari iznađemo rješenje i oko ove ključne točke prijepora', rekao je Šeks.

'Ovo što je došlo s Odbora za Ustav nije europski paket, nego je to europski paket plus još nešto ekstra. To je meni koji je rađen i kuhan po nečijem ukusu i okusu, po nečijim apetitima, po nečijoj želji. To nije rezultat konsenzusa i dogovora', upozorio je Milanović, pozvavši pritom vladajuće na kompromis jer, kako kaže, 'sve ostalo bi bilo nasilje'.

Na kulinarske opaske Milanoviću je odgovorio Šeks. 'Kuhinje su u modi. Ja to ocjenjujem kao jedan veliki kompliment jer ja pratim emisiju na HTV-u od gospođe Ane Ugarković. Tako da vidim da i vi, kolega Milanović, to isto pratite', pokušao se našaliti Šeks.

Da se radi o Šeksovom meniju, uvjerena je i HNS-ova Vesna Pusić. 'Nešto Vlada, nešto HDZ, nešto oporba, nešto nevladine udruge - iz čega je kolega Šeks napravio ovu špajz-kartu?', spočitnula je Pusić.

Promptno je odgovorio Šeks. 'Ovo nije izbor s meni karte Vladimira Šeksa. Ovo je izbor s parlamentarne većine, vladajuće koalicije i Vlade. Dakle, on se slaže i s mojim osobnim izborom, slažem se', rekao je Šeks.

IDS-ov Damir Kajin osvrnuo se pak na opasku premijerke Jadranke Kosor da će opozicija biti odgovorna ako se ne usvoje ove promjene Ustava. 'Tko je odgovoran za gospodarsku situaciju? Opozicija. Tko je odgovoran za brodogradnju? Opozicija. Poljoprivredu? Opozicija. A to što je ova vladajuća pozicija konja od 20 godina jahala 16 godina pa joj je lipsao i ne može se ispraviti, za to je valjda isto odgovorna opozicija', rekao je Kajin.

Progovorio je IDS-ovac i o glavnom ustavnom sporu o glasanju dijaspore. 'Cijeli spor je nastao oko toga gdje će glasati građani Bosne i Hercegovine. Da li će moći glasati ispod svake kruške, svake šljive ili isključivo u ambasadi u Sarajevu ili konzulatima. Ja osobno mislim da oni uopće ne bi trebali glasati niti za hrvatsku opciju u Europskoj uniji, niti za hrvatskog predsjednika, niti za Sabor. A ako da, lijepo neka se to glasanje organizira u ambasadi u Sarajevu, odnosno našim konzulatima', poručio je Kajin.

Odgovor je stigao od HDZ-ovog Ivana Bagarića, koji dolazi iz saborske kvote za dijasporu. 'Dragi brate Kajine, šta bi ti? Ovo o kruškama i jabukama, to vam mogu oprostiti samo ako ste bili pod utjecajem proizvoda od krušaka, jabuka ili šljiva, a ako niste, onda se barem ispričajte', rekao je Bagarić.

Dok o ustavnim promjenama raspravljaju saborski klubovi, zastupnik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar podnio je prvi amandman na prijedlog odluke o pristupanju promjeni Ustava. Kako stoji u obrazloženju amandmana: 'Iz izvješća Odbora za Ustav vidljivo je da paritetna radna skupina nije postigla suglasje o svim predloženim promjenama. Prema prijedlogu Odbora, promjene Ustava koje se predlažu od velikog su značaja za državljane Republike Hrvatske te smatram da o njima mogu odlučivati samo državljani na referendumu, tim više što o njima postoje ozbiljni prijepori i u samom Saboru.'

<<Razvoj događaja pratite na tportalu>>
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još