DARINKO KOSOR:

'Mjere koje pogađaju najšire slojeve su najbolje'

22.04.2010 u 15:21

Bionic
Reading

'Ako veliki broj građana bude nezadovoljan Vladinim gospodarskim mjerama, znači da su mjere dobre, odnosno da je teret krize dobro raspoređen', rekao je danas u Rijeci predsjednik HSLS-a Darinko Kosor

Država je, po njemu, podijeljena na proračunsku i tržišnu Hrvatsku, a teret krize do sada je nosila samo tržišna. Svjestan je da će nove Vladine mjere biti bolne, no ipak im je odmah dao podršku, jer se poklapaju više od 80 posto s programom HSLS-a. Vladin program nazvao je 'programom liberalnih gospodarskih mjera', a jedini način izlaska iz krize, Kosor vidi u usvajanju klasičnih liberalnih mjera te smatra da ni jedna politička opcija, od kojih je većina konzervativnih, to ne može negirati.

'Program je dobio podršku od svih ozbiljnih ljudi koji razmišljaju o boljem sutra u RH. On nema alternativu, već opciju – hoće li se provesti ili neće. Ako se nove mjere ne budu provodile, Vlada može pasti', smatra Kosor, koji važnim drži to što su Josipovićevi stručnjaci i HNB podržali Vladin plan.

Darinko Kosor

Međutim, nezadovoljan je što velike plaće, one preko 25.000 kuna, neće biti zahvaćene posebnom stopom na dohodak, ali to je, rekao je, simbolična stvar u cjelokupnom paketu, jer se radi o maloj skupini ljudi. 'Ovim je paketom otvoreno mnogo tabu tema, koje su jučer za ovu Vladu bile potpuno neprihvatljive – od velikih društvenih reformi kao što je reorganizacija lokalne uprave i samouprave, smanjenje broja općina, državnih činovnika, smanjenje povlaštenih mirovina, socijalnih naknada koje se neće više obračunavati prema dohodovnom statusu nego po imovinskom', rekao je Kosor, dodajući da se liberali zalažu za imovinsku izjavu svih onih koji primaju socijalne naknade pod kaznenom odgovornošću.

Kosor je rekao da se njegova stranka protivi i hitnom provođenju mjera u Saboru o vrlo važnim zakonima, Zakonu o pomorskom dobru i o turističkom zemljištu. HSLS-ovi stručnjaci za pomorstvo, promet i veze, Branko Kundih i Čedomir Dundović, naglasili su da država treba početi kvalitetno prikupljati sredstva koncesija koja će biti isključivo namjensko usmjerena u ravnomjerni razvoj turizma u RH te se zalažu za izgradnju željezničkih prometnih pravaca i konačno otvaranje cesta D 404 i D 403.