SLUČAJ MAŠKARIN

Liječnici ne znaju koju su nogu odrezali!

Bionic
Reading

Medicinska dokumentacija o tijeku operacije i liječenju Miroslava Maškarina izuzetno je manjkava te puna nejasnoća i kontradiktornosti, saznalo se danas na Općinskom sudu u Rijeci na kojem je nakon godinu dana nastavljeno suđenje dr. Branku Popoviću. Njega se tereti da je pri operaciji slijepog crijeva ozlijedio trbušnu aortu Miroslavu Maškarinu, nakon čega mu je zbog komplikacija amputirana lijeva noga i teško narušeno opće zdravlje, piše Slobodna Dalmacija

Suđenje je nastavljeno saslušanjem triju vještaka s Medicinskog fakulteta u Zagrebu koji je donio nalaz i mišljenje u kojem smatra da je dr. Popović pogriješio pri operaciji i da je probio aortu prilikom zamjene troakara.

Ročište je već u prvim minutama započelo oštrim verbalnim sukobom kada je dr. Vuk Borčić kolegi dr. Popoviću u jednom momentu rekao: 'Ti šuti.'

Strasti su potom malo smirile, no nakon niza Popovićevih pitanja i primjedbi na nalaz zagrebačkih stručnjaka tenzije su ponovno narasle toliko da je čak poslovično staloženi i mirni odvjetnik Milenko Škrlec izgubio živce i zamolio dr. Borčića da konkretno odgovara na pitanja i da ne daje suvišne komentare.

Puno se duela povelo oko stvari o kojima se već naširoko raspravljalo, primjerice kutu uvođenja troakara, no slučaj se 'zakuhao' kada je dr. Popović započeo s pitanjima koja nisu direktno vezana uz operaciju nego postoperativni dio liječenja mladog Maškarina. Da u tom dijelu nije sve čisto, barem što se tiče dokumentacije, na kraju je sasvim otvoreno potvrdila i dr. Ivana Tonković rekavši:

'Dokumentacija je manjkava i ispod svake kritike. Primjerice, ovaj dokument nismo imali kada smo vještačili. Mogu reći i da opisi nekih operacija ne postoje, neki se razlikuju, a operacije za koje piše da su napravljene tehnički je nemoguće izvesti na mladom čovjeku.'

O tome kakva je dokumentacija priložena u spisu, a na temelju koje su rađena vještačenja i donesena brojna mišljenja, najbolje govori rečenica koju je također izrekla dr. Tonković:

'Jedan čas piše da je odrezana lijeva noga, a drugi čas da je odrezana desna noga.'

U žustroj raspravi otkrivene su i neke druge nelogičnosti, uglavnom vezane uz dokumentaciju i postupak liječenja. Doznalo se, primjerice, da je na Maškarinovoj desnoj nozi izvedena 21 operacija, a lijeva je amputirana nakon 11 operacija. Na kraju se vrlo malo govorilo o samoj pogrešci pri operativnom zahvatu zbog koje dr. Popović sjedi na optuženičkoj stolici.