SRAMOTA ŠEFA OTC-A

Vrhovni sud miče 'prisluškivača' Majića?

23.02.2010 u 13:01

Bionic
Reading

Zahtjev šefa centra za prisluškivanje (OTC) Dinka Majića da se omogući prisluškivanje svih mobitela, to jest svih hrvatskih telefona, prošlog je petka Vrhovni sud ocijenio 'nestručnim, neprimjerenim i proturječnim jer ugrožava elementarne postavke funkcioniranja vlasti', otkriva Jutarnji list

Sudbena vlast tim je očitovanjem ušla u izravnu konfrontaciju s dijelom obavještajne zajednice, a zbog cijelog slučaja u četvrtak će se sastati saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Sukob sudbene vlasti i tajnih službi izazvao je, piše Jutarnji list, Dinko Majić koji je 20. siječnja uputio dopis predsjednicima općinskih i županijskih sudova u kojem im je protumačio propis o zahtjevima za dostavu podataka o telekomunikacijskom prometu. Prema toj uputi, sudovi bi zahtjeve o telekomunikacijskom prometu morali tražiti preko policije koja bi se potom obraćala OTC-u koji bi ih dostavljao sudovima.

Jutarnji doznaje da se Majić obratio premijerki, predsjedniku i predsjedniku Sabora i opravdavao da je 'samo provodio zakon' i da ništa nije radio 'na svoju ruku' te je čak napisao da je sve učinio 'prema uputama Savjeta za koordinaciju sigurnosnih službi'. Tim činom, zaključuje Jutarnji, Majić je krivnju pokušao prebaciti na samog ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka.