SPLITSKA ONKOLOGIJA

Aparati vrijedni 50 milijuna kuna skupljaju prašinu

Bionic
Reading

U utorak je završio žalbeni rok na natječaj koji je bio raspisan za kupnju dvaju novih linearnih akceleratora za splitsku Onkologiju. Prema informacijama kojima raspolaže Slobodna dalmacija, na svu sreću, ni jedna žalba nije uložena te se može krenuti u projekt instaliranja kupljenih linearnih akceleratora s CT simulatorima

Kako doznaje Slobodna Dalmacija za splitsku bolnicu nabavljena su dva linearna akceleratora Elekta, švedskog proizvođača, a svaki od njih vrijedi 25 milijuna kuna, te su uz njih nabavljena i dva CT simulatora. Riječ je o najsuvremenijim uređajima koji se mogu kupiti na svjetskom tržištu. Aparati su uzeti na leasing, pa je vlasnik tih aparata švedska tvrtka Elekta dok Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi ne isplati leasing.

Također, osiguran je i servis od švedskog proizvođača, a za sve one dane kada novonabavljeni linearni akceleratori ne budu u pogonu zbog mogućeg kvara, proizvođač će plaćati visoke penale. Tako se sada nazire 'svjetlo u tunelu' za sve bolesnike s malignim oboljenjima koji pomoć traže na splitskoj Onkologiji. 

No, nabavom novih uređaja nije riješen i problem, budući da se njihovo uključivanje u rad očekuje tek za oko 270 dana, i to za prvi aparat, dok bi drugi akcelerator trebao proraditi unutar godinu dana. Naime, za linearne akceleratore potrebno je izgraditi posebne bunkere u kojima će oni biti postavljeni, a to iziskuje u pravilu najmanje godinu dana posla.

'Nadam se da bi lokacijska dozvola za gradnju bunkera trebala biti izdana krajem ovoga tjedna, a građevinska dozvola za njih unutar mjesec dana. S pripremama za građevinske radove, nadam se, krenut ćemo u roku od tjedan dana. Ovom kupnjom umnogome ćemo poboljšati rad splitske Onkologije koja će sada biti na svjetskoj razini', kazao je prof. Eduard Vrdoljak, voditelj Odjela za onkologiju pri splitskom KBC-u.