SLOVENSKI MEDIJI O IZBORIMA

'Referendum između Europe i Balkana'

11.01.2010 u 10:47

Bionic
Reading

Uvjerljivom pobjedom Ive Josipovića nad Milanom Bandićem u Hrvatskoj se završava politička 'tranzicija'budući da će ta država u vrijeme Josipovićeva mandata ući u EU, pred vratima je i 'smjena generacija' u hrvatskim političkim elitama, a Josipović će biti drukčiji od svog prethodnika Stjepana Mesića, neke su od ocjena koje u ponedjeljak iznose slovenski mediji.

Rezultate predsjedničkih izbora u susjednoj državi slovenski mediji posebno su istaknuto popratili i s obzirom na činjenicu da će se u srijedu u Kranjskoj Gori s premijerkom Jadrankom Kosor najprije sresti predsjednik slovenske vlade Borut Pahor, dok će dan kasnije u Ljubljani slovenski predsjednik Danilo Tuerk u oproštajnom posjetu ugostiti odlazećeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića.

Pobjeda 53-godišnjeg kandidata SDP-a, 'umjerenog i konstruktivnog političara', znači 'promjenu generacija' s obzirom na dugogodišnju i bogatu političku karijeru njegova prethodnika Stjepana Mesića, ali i 'promjenu političke boje' na Pantovčaku, navodi tako ljubljansko 'Delo'.

Kako je za vodeći slovenski dnevni list izjavila parlamentarna zastupnica Janja Klasinc, inače predsjednica vanjskopolitičkog odbora i članica Socijalnih demokrata (SD) premijera Boruta Pahora, uz to što je smiren i konstruktivan Josipović je i 'neopterećen aferama koje muče Hrvatsku' i političar kojega Hrvatska 'u ovom trenutku treba'.

'Hrvatska je na putu u EU i treba smirenog i konstruktivnig političara', rekla je Janja Klasinc, posebno istaknuvši da je zadovoljna i zato jer Josipović koji je izabran kao kandidat SDP-a ima 'istančan osjećaj' za socijalna pitanja i manjine.

'Delo' u posebnom komentaru svog dopisnika iz Zagreba Roka Kajzera pomalo dramatično navodi kako je izbor između Josipovića i 'populista' Bandića za hrvatske birače predstavljao 'referendum' na kojemu se biralo 'između Europe i Balkana' i da su hrvatski birači pokazali svoju 'političku zrelost'.

Kao i drugi slovenski mediji i 'Delo' se bavi pitanjem kakav će Josipović biti predsjednik u usporedbi sa Stjepanom Mesićem kojemu se ovdje u slučajevima zaoštrenih odnosa često pripisivao "populizam" u nekim njegovim izjavama koje su se ticale Slovenije.

'Hrvati odlaskom Mesića neće mnogo izgubiti jer Josipović obećava drukčiji stil vladanja. Sa svoje strane, Mesić unatoč neprocjenjivom prilogu europeizaciji i demokratizaciji hrvatske države i društva nije bio najbolji - previše je bilo njegovih poteza koji su bili na rubu prihvatljivog', navodi 'Delo' u komentaru.

Slovenska televizija sinoć je uz predsjedničke izbore u Hrvatskoj objavila komentar svog nekadašnjeg dopisnika Drage Balažiča koji ocjenjuje da je s Mesićem politička tranzicija u Hrvatskoj završena, te da se Josipović neće češće uključivati u svojim nastupima u unutarnjepolitičke i vanjskopolitičke polemike, nego da će njegovati rezerviraniji stil.

Slično navodi i ljubljanski dnevni list 'Dnevnik' koji dodaje da se Josipović kao budući predsjednik neće morati 'ispravljati' nakon nekih izjava o susjednoj državi, što da se je znalo dogoditi predsjedniku Mesiću.

'Josipović nije populist Mesićeva kova koji bi subotom na špici čavrljao sa Zagrepčanima, rukovao se s kumicama na Dolcu, te prodavao ljudima šale o vrlo ozbiljnim problemima, skandalizirajući pri tom političare u Hrvatskoj i susjedstvu, a onda naknadno tumačio da je to što je rekao bilo mišljeno figurativno', oštro u komentaru navodi urednik 'Dnevnikove' vanjske politike Zoran Senkovič.

Slovenski mediji navode kako je Josipović u Saboru glasovao protiv arbitražnog sporazuma s Hrvatskom, ali da je tijekom kampanje istaknuo da će kao predsjednik odluku Sabora poštovati.

I odnos prema tom pitanju koji su tijekom kampanje imali Bandić i Josipović pokazao je da se radi o razlici o tome hoće li se problemu arbitraže i granice s Pantovčaka pristupati 'europski' ili 'tuđmanovski', piše u komnentaru mariborski dnevni list 'Večer'.

'Bandić je tvrdio da je za arbitražni sporazum, ali da rezultat arbitraže ne bi prihvatio ako bi se Hrvatskoj oduzeo dio kopna ili mora, dok je Josipović u Saboru glasovao protiv arbitraže, ali je rekao da bi kao predsjednik prihvatio svaki rezultat arbitara. Od politički do sada nepoznatog Josipovića mnogo bi mogli naučiti i neki vrlo poznati slovenski političari', navodi u komentaru 'Večera' Boris Jaušovec, aludirajući na odbijanje slovenske oporbe i bivšeg premijera Janeza Janše da prihvate potpisani sporazum o arbitraži i umjesto toga inzistiraju na naknadnom zakonodavnom referendumu na kojem bi sporazum bio odbijen.