ANALIZA STRUČNJAKA

'Bandić bi mogao biti hrvatski Haider'

11.01.2010 u 10:41

Bionic
Reading

Nakon što je Ivica Pančić danas i službeno izašao iz SDP-a i najavio osnivanje nove socijaldemokratske stranke, čeka se potez Milana Bandića. Hoće li preuzeti vodstvo te stranke i pokušati ući u Sabor? Tu su mogućnost za tportal analizirali Nenad Zakošek, profesor na Fakultetu političkih znanosti, i politički analitičar Višeslav Raos

'Nisam imao dojam da se Pančić posebno istaknuo u SDP-u, no ne treba zaboraviti da je bio ministar. No zvuči mi nevjerojatno da vodstvo SDP-a optužuje za nedostatak unutarstranačke demokracije, a priklanja se Bandiću koji je poznat po autokratskom ponašanju', kaže Zakošek

Smatra da još nije izvjesno ima li Pančić Bandićevu potporu: 'Ja bih odvojio Bandićevu sudbinu od ovog. Ako je to samo Pančićev projekt, onda su mu šanse male. No, ako Milan Bandić odluči ući u Pančićevu ili osnovati stranku, to ne bi trebala biti frakcija ili neki novi SDP.' Zakošek smatra da bi stvar trebala ići u suprotnome smjeru.

Jorg Haider

'Dobro je da su izbori Bandića prisilili da se odluči na nešto dugotrajnije. Mogao bi postati hrvatski Jorg Haider i mobilizirati određen broj glasača desnice. Ne treba ga podcijeniti. Na parlamentarnim izborima bi mogao ući u Sabor', smatra Zakošek i dodaje da će, ako uopće ima takve ambicije, istupiti samostalno.

Bandiću blizak splitski kolega Željko Kerum osnovao je svoju stranku. Parlamentarna Galavaševa stranka otvoreno je dala podršku Bandićevoj predsjedničkoj kandidaturi, no čini se da na parlamentarnoj razini nije spremna za eventualnu koaliciju s 'novim' SDP-om. Šišljagić kaže da 'nije oduševljen osnivanjem nove Bandićeve stranke'.

'Čini se da su populističke stranke, stvorene oko dominantnih i jakih vođa, budućnost. Moguće je njihovo ujedinjavanje na nacionalnoj razini', kaže Zakušek i dodaje: 'Stranke nastale podjelama su sve na koncu nestale (Libra, LS, Paragin HSP), no s obzirom na krizu HSP-a i HDZ-a, na desnoj strani se mogu javljati populistički profilirane stranke.'

Zakušek smatra da bi to dovelo do restrukturiranja hrvatskog stranačkog sustava. 'To je heiderovski izazov stranačkom sustavu sa žestokim populistima koji usto imaju i regionalni pečat', zaključuje Zakušek.

TEŠKO ĆE TA STRANKA U SABOR

'Disidentske stranke imaju šanse kada par velikih ljudi napusti matičnu stranku, no Ivica Pančić nije nikada bio ključna osoba u SDP-u', analizirao je za tportal Višeslav Raos političku sudbinu nove socijaldemokratske stranke koju planira osnovati od danas bivši SDP-ovac i saborski zastupnik Pančić.

Politički analitičar Višeslav Raos kaže da je najprije važno pitanje čemu će služiti ta stranka? 'Osnivaju li je da bude potpora Milanu Bandiću kad se vrati na mjesto gradonačelnika ili ima cilj ući u parlament?' pita se Raos te kaže da je njemu izglednija ova druga opcija, s obzirom na to da je Pančić saborski zastupnik. 90-ih je malim strankama bilo lako ući u Sabor. Danas je puno teže prijeći izborni prag od pet posto', pojašnjava Raos.

Sanader predsjednik stranke?

Višeslav Raos smatra da je veza Ive Sanadera i Milana Bandića prenapuhana: 'Sanader gleda svoje interese, a Bandić je jedan od onih koji su njemu bili korisni.' Ističe da bi u slučaju da se Bandić priključi 'novom' SDP-u, pao u vodu njegov slogan iz predsjedničke kampanje 'Čovjek, a ne stranka'.

No Bandiću se bajno ne piše ni u Zagrebu. Od 17 gradskih četvrti, ima potporu SDP-ovaca iz samo dvije: Brezovice i Sesveta, pojasnio je Višeslav Raos.

PANČIĆEVO OTVORENO PISMO

Saborski zastupnik Ivica Pančić potvrdio je u otvorenom pismu da danas istupa iz članstva Socijaldemokratske partije Hrvatske 'zbog dužeg nezadovoljstva načinom vođenja SDP-a i smjera u kojem je stranka pošla'.

Ivica Pančić


Pančić je ustvrdio da iz SDP-a izlazi jer ta stranka više nema moralnih vrijednosti zbog kojih ju je izabrao, a koje su odlikovale rad njezina tadašnjeg vodstva.

'Zadnjih godina stranka je postala utočište osoba koje su joj pristupile isključivo iz karijerističkih razloga, što se odnosi i na aktualnog predsjednika stranke', ustvrdio je.

Pančić drži da je SDP postao stranka koju karakterizira ozračje podjela, sumnjičenja i podmetanja, što označava 'povratak u vremena za koja smo mislili da smo ostavili iza sebe'.

Po njegovim riječima, odlaskom Ivice Račana, uslijed naleta politike 'pseudoljevičarenja', olako je napušten dugo i pažljivo izgrađivan profil hrvatske socijaldemokratske stranke.

Pančić ističe da će i nakon odlaska iz stranke, u kojoj je bio 15 godina, ostati vjeran vrijednostima hrvatske socijaldemokracije, vezanim uz 'istinoljubivost, toleranciju, pravičnost i poštenje'.

Zahvalio je svim članovima i simpatizerima SDP-a na potpori njegovim političkim nastojanjima u izgradnji demokratske, pravne i prosperitetne hrvatske države i istinske socijaldemokracije.