Hrvatska VELIKE OBORINE

Problemi zbog nabujale Neretve

Zbog obilnih oborina, u slijevu Neretve porastao je dotok vode u rijeku, a time se povećalo i ispuštanje iz akumulacija u tom slijevu, priopćile su danas Hrvatske vode

Navode da se iz Jablanice, najvažnije akumulacije u slijevu, ispušta znatna količina voda, 670 metara prostornih u sekundi, a zbog međudotoka, kroz Hidroelektranu Mostar protječe oko 1150 metara prostornih u sekundi.

To je uzrokovalo daljnji porast vodostaja na referentnim vodomjerima u Opuzenu i Metkoviću, zbog čega su 6. siječnja proglašene redovite mjere obrane od poplava na području uz Neretvu.

Vodostaji na svim dionicama sporo rastu ili stagniraju, što uvelike ovisi o utjecaju plime i oseke, te je u danas u 7 sati iznosio na vodomjeru Opuzen +230 cm a na vodomjer u Metkoviću +336 cm, sa tendencijom daljenjeg blagog pada. Međutim, očekuje se porast vodostaja zbog najavljenih velikih oborina, pogotovo na širem slivu rijeke Neretve.

Najteže je u Kominu, naselju na desnoj obali Neretve, te u Metkoviću u naselju Jerkovcu i u Zagrebačkoj ulici, gdje su ljudi evakuirani iz nekoliko kuća. Prekinut je promet cestom Vid-Metković i zatvoren je granični prijelaz Gabela Polje-Metković, između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Uz Neretvu su postavljene 'talpe' na otvorima u zaštitnim armiranobetonskim zidovima na području Komina i Opuzena, spuštene su sve brane, a vrećama i nasipavanjem osiguravaju se kritična mjesta na kanalima i propustima.

Danas je dolinu Neretve obišao i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić kako bi se upoznao s mjerama zaštite jedinica lokalne samouprave i nastalom štetom.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još