NAKON OPOMENE

Nova TV otkazala završno sučeljavanje kandidata

18.12.2009 u 20:31

Bionic
Reading

Nakon opomene Agencije za elektroničke medije, Nova TV otkazala je planiranu emisiju 'Predsjednička utrka' najavljenu za 23. prosinca 2009. te na ovu odluku Agencije namjerava pokrenuti upravni spor. Nova TV se našla na udaru kandidata koje nije pozvala u prvo sučeljavanje organizirano na toj televiziji te su je oni tužili svim mjerodavnim institucijama

Namjera uredništva Nove TV bila je praćenjem izborne kampanje stvoriti što veći interes gledatelja za predstavljanje predsjedničkih kandidata i time potaknuti veći interes za izlazak na predsjedničke izbore, uz poštivanje svih zakonskih obveza. Odlukom koju smatramo neosnovanom građani će ostati uskraćeni za završno sučeljavanje u najrelevantnijem informativnom programu u zemlji.

Nova TV smatra da je ovo još jedan primjer da su nužne promjene izbornih propisa koji se odnose na praćenje u medijima, budući da su pojedini zakoni neprikladni za primjenu u komercijalnim elektroničkim medijima 21. stoljeća.

Podsjetimo, Nova TV je u prvo sučeljavanje koje je održano na toj televiziji pozvala samo šestero od 12 kandidata. Riječ je bilo o kandidatima koji, po općem mišljenju i stručnim anketama, imaju najviše šanse da zasjednu u fotelju na Pantovčaku. Nakon brojnih prigovora ostalih kandidata, za njih je organizirano sučeljavanje tzv. druge lige u kojem nisu željeli sudjelovati. Na koncu su odgovorni s Nove TV procijenili da im se više isplati otkazati sučeljavanje nego u njega pozvati sve kandidate.