SPAŠAVAJU BIVŠEG KOLEGU

Međunarodna paneuropska unija moli Plenkovića da ne najuri ministra Barišića

08.02.2017 u 16:54

Bionic
Reading

Predstavnici Međunarodne paneuropske unije uputili su danas pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku Sabora Boži Petrovu u kojem daju apsolutnu podršku hrvatskom ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću

Podrška Međunarodne paneuropske unije hrvatskom ministru znanosti i obrazovanja uopće ne čudi, jer je Pavo Barišić od 2003. do 2016. godine bio predsjednik Hrvatske paneuropske unije.

'Potaknuti konstantnim napadima nekih političkih opcija i dijela hrvatskih medija na ministra Pavu Barišića, kao Paneuropljani dajemo mu apsolutnu podršku u njegovom radu i brizi za razvoj i korisne reforme u organizaciji znanstvenog rada i obrazovanja u Hrvatskoj.

Ministar Barišić se kao uvjereni hrvatski domoljub i Europljanin, donedavni predsjednik Hrvatske paneuropske unije, kao glavni tajnik Međunarodne paneuropske unije, sveučilišni profesor i znanstvenik dokazao u svim segmentima njegovog djelovanja', stoji na početku pisma.

A potom međunarodni paneuropljani nastavljaju bezrezervno braniti kolegu Barišića.

'Dovođenje u pitanje bilo kojih od njegovih kompetencija stoga je više nego deplasirano, a način na koji se to radi nije primjeren demokratskim načelima i puno govori o onima koji vode ovu prljavu kampanju protiv ministra Barišića. Posebno osuđujemo medijski linč koji se vodi protiv ministra, napose kada su znanstvene i sveučilišne institucije odbacile optužbe o navodnom plagiranju.

Ono što se predbacuje ministru Barišiću zapravo je u tolikoj mjeri slučajni propust koji se može dogoditi bilo kojoj poštenijoj osobi, a protivnici vaše vlade moraju koristiti megafone i stalno ponavljati isto kako bi cijelu stvar napuhali. Sretna je ona vlada čiji je najveći skandal nešto poput izostavljenog imena u fusnoti članka. Čestitke!

Danas europsku ideju i ideju Europske Unije ugrožava rastući populizam s desna, kao u Francuskoj ili Njemačkoj, ili s lijeva, kao u Grčkoj. Ovi populisti pokreću mase svojim obećanjima i kritikama trenutne situacije, želeći se domoći vlasti, a nemoćni riješiti postojeće probleme, samo stvaraju nove, te ugrožavaju ono što je ranije postignuto.

Upravo se to događa s ovom podlom kampanjom protiv ministra Barišića koju većinom vode lijevo orijentirani političari i javne osobe, kao i dio ekstremne desnice. I jedni i drugi ugrožavaju europski projekt i konstruktivnu politiku centrista u hrvatskoj vladi poput Vas i ministra Barišića, koji ste simboli nade u trenutnoj politici europskih zemalja i Europske Unije.

Još jednom Vas molimo predsjedniče Vlade Republike Hrvatske i predsjedniče Hrvatskog sabora da zaštitite ministra Barišića i podržite ga kako bi zajedno s Vama mogao nastaviti raditi u korist hrvatske države i društvo, a što će također biti korist za cijelu Europu', stoji u pismu kojeg potpisuju predsjednik Međunarodne paneuropske unije Alain Terrenoira, potpredsjednik Međunarodne paneuropske unije i predsjednik Hrvatske paneuropske unije Mislav Ježić, član Predsjedništva Međunarodne paneuropske unije i predsjednik Njemačke paneuropske unije Bernd Posselt, član Predsjedništva Međunarodne paneuropske unije Jean-Paul Picaper, te ostali dužnosnici te organizacije.