NA SUDU U RIJECI

Milanović zaboravio noćne susrete u Vladi, a Plenkoviću poručio...

23.01.2017 u 11:21

Bionic
Reading

Bivši predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović pojavio se danas na sudu u Rijeci kao svjedok u tužbi zastupnice Mosta Ines Strenja Linić protiv Novog lista. Kazao je kako se ne sjeća tko je od Mostovaca dolazio na noćne susrete u Vladu u prosincu 2015. Nakon ročišta novinarima je odgovarao na pitanja te potvrdio kako uskoro odlazi iz Sabora

Na Općinskom kaznenom sudu u Rijeci u 10.30 počelo je ročište vezano za tužbu saborske zastupnice Mosta Ines Strenje Linić protiv Novog lista, javlja N1.

Milanović je na ročištu kazao kako se ovime zadire u prostor novinarske tajne te da je on o sastanku novinarima govorio u offu, neslužbeno. 'Oni to nisu izmislili', kazao je.

Na pitanje sutkinje o sastanku u Vladi 8. prosinca 2015., kada su u tijeku bili pregovori s Mostom oko formiranja Vlade, Milanovićevo svjedočenje nije bilo od neke koristi. Tko je bio na tom sastanku, on se ne sjeća.

'Dolazilo je više ljudi u više navrata i to ne preko porte. Ne sjećam se, ne mogu se sjetiti. Mogu nekom napraviti štetu. Jedino je bitno je li bila Strenja Linić. Skloniji sam se prisjetiti da nije bila. No ne mogu se sjetiti je li bila ili nije', kazao je bivši premijer.

Na pitanje jesu li se drugi sastanci održavali kasno navečer, Milanović je kazao da je bilo više sastanaka, od kojih većina kasno navečer, oko 11 sati, jedan iza ponoći. 'Sastanci su bili s članovima, ne predstavnicima Mosta. Bili su uznemireni, ali lojalni prema predsjedniku Boži Petrovu i tražili su izlaz iz tadašnje situacije', kazao je i dodao: 'Moje sjećanje je nejasno.'

Kritizirao Plenkovića ali ne i Bernardića

Potvrdio je da će zamrznuti saborski mandat u veljači, a možda i ranije, no da o tome više zna predsjednik SDP-a Davor Bernardić. Na pitanje koliko će trebati SDP-u da se oporavi, kazao je: Ne želim to komentirati. Dodao je da šef SDP-a ne treba biti prvi među jednakima jer da takva logika narušava autoritet predsjednika stranke.

Na pitanje misli li da je u redu da je saborski zastupnik koji se ne pojavljuje na radnom mjestu, bivši premijer je kazao da je deset godina radio dan i noć.

'Sada sam dva mjeseca odmarao, ako treba vratiti ću taj novac'. Na pitanje o radu Vlade kazao je: 'Nema autoriteta, kaže da se u kući obješenog ne govori o konopcu, ne pričati o Ini, ne pričati o HEP-u'.

Podsjetimo, Strenja Linić je tužila Novi list zbog teksta u kojem su naveli da se ona prilikom pokušaja formiranja Vlade prije godinu dana tajno nalazila s Milanovićem. Ova mostovka smatra da joj je iznošenjem te informacije koju nisu provjerili kod nje same nanesena šteta te sada traži pismenu ispriku redakcije u novinama i odštetu od 10.000 kuna.

'Pregovarali smo o dogovoru sa SDP-om. Bili su korektni, ali zbunjeni. Nisu dolazili ogovarati Petrova niti bilo koga drugog iz Mosta', kazao je tada Milanović, odbivši otkriti njihova imena jer im, kako je rekao, 'štiti integritet'.