BORIS MILETIĆ

'Porezna reforma koja je teret prebacila na turizam nije dobra'

05.12.2016 u 17:10

Bionic
Reading

Predsjednik IDS-a Boris Miletić izjavio je u ponedjeljak kako porezna reforma kojom je sav teret prebačen na turizam i ugostiteljstvo dugoročno neće biti dobra jer će se, uvjeren je, usporiti intenzitet investicija i dovest će do smanjenja kvalitete i broja zaposlenih, dok je za Most rekao da "više nemaju obraz"

"Ljudi koji posluju u tom sektoru će jako dobro razmisliti hoće li u budućem razdoblju ići u neke investicije ili ne. Tu prije svega mislim na ugostitelje koji se osjećaju prevarenom. Mi smo imali Strategiju razvoja turizma do 2020. godine koja je kao jedan od rijetikih strateških dokumenata jednoglasno usvojen u Hrvatskom saboru 2013., a onda niti na pola njezine realizacije vlada Mosta i HDZ-a odluči gotovo poduplati PDV u ugostiteljstvu", izjavio je Miletić u emisiji Oporbeni zarez Hrvatskog radija.

Upitan hoće li podržati inicijativu novog čelnika SDP-a Davora Bernardića koji je čelniku Mosta i predsjedniku Hrvatskog sabora Boži Petrovu ponudio pomoć oko reforme lokalne samouprave, Miletić je ustvrdio kako je decentralizacija neophodna s obzirom na 25 godina života u centraliziranom sustavu koji nije polučio rezultate.


O tome da li bi reforma lokalne samouprave trebala obuhvatiti i racionalizaciju broja općina i gradova Miletić je rekao kako generalno drži da onaj grad iil općina koja nije sama održiva mora biti s nekim udružena. No, dodao je i kako ipak treba uvažiti i kriterije veličine, kulturnog identiteta...

Upitan da li je za Hrvatsku županija ili Hrvatsku regija Miletić je rekao kako nije bitna forma nego sadržaj. "Volio bih da naše županije i naše regije, mi smo za regionalni pristup, imaju više alata i ovlasti da se mogu uvoditi regionalni zakoni. Zašto mi među regijama ne bi stvarali pozitinu konkurenciju, gdje jednostavnije poslovati, gdje su manji porezi...", pojašnjavao je Miletić.

Istarska županija, rekao je predsjednik IDS-a, ima sve potrebne uvjete za regionalnom samostalnošću.

Za zakonski prijedlog Mosta o zamrzavanju plaća, kojeg HDZ ne želi podržati, Miletić kaže da je to populizam.

"To niti hoće niti neće spasiti državni proračun. Da su bili principijelni kako su u predizbornoj kampanji tvrdili da neće podržati povećanje poreza mogli su glasovati protiv povećanja poreza u ugostiteljstvu i na taj način bar djelomično sačuvati obraz kojeg po meni više nemaju", poručio je Miletić.