ZAGREBAČKA PRESLIKA NA JUGU

Bandić nije jedini: I Split ostaje bez gradonačelnika?

06.12.2016 u 10:00

Bionic
Reading

Paralelno s akcijom detroniziranja Milana Bandića, koji bi nakon uskrate podrške za novi gradski proračun mogao završiti svoj mandat prije kraja, gotovo identična politička drama odvija se i u Splitu: Velika je šansa da na sjednici zakazanoj za 20. prosinca ni ovaj grad neće dobiti budžet za iduću godinu, što znači da bi u siječnju ili najkasnije u travnju i u njega trebao doći povjerenik Vlade

Gradonačelnik Ivo Baldasar za tportal je otkrio da računa na 'otprilike četrnaest glasova', jedan manje ili više, što znači da mu do apsolutne većine i osamnaest ruku nedostaje podrška HDZ-a ili SDP-a. U taktičkom nadmudrivanju, po svemu sudeći, najrealniji scenarij jest neusvajanje proračuna, ali usvajanje odluke o privremenom financiranju za prva tri mjeseca 2017. godine, nakon čega bi se raspustilo Gradsko vijeće.

'Ako žele napraviti mučenika od mene, neka izvole, ali dolazak povjerenika bio bi katastrofa za grad. Poslovanje bi bilo otežano, ne bi se raspisivali javni natječaji i odvijala javna nabava, nema potpisivanja ugovora, udruge bi ostale bez novca...', rekao je Baldasar za tportal. On, kaže, ne može ni zamisliti situaciju u kojoj bi dva najveća grada u državi vodili povjerenici.

Splitski gradonačelnik ovog četvrtka službeno će predstaviti prijedlog gradskog proračuna za iduću godinu vrijedan čak 960 milijuna kuna - odnosno 1,05 milijardi kuna uključi li se i direktne proračunske korisnike - što će izazvati brojna podizanja obrva jer je prethodnih godina realizacija rijetko uspjela dobaciti do 800 milijuna. Baldasar objašnjava da je u njega ugradio 70 milijuna kuna za konačni početak sanacije odlagališta Karepovac, 30 novih milijuna kuna za gradski prijevoz te povećanje izdvajanja za socijalu i sport od po dvadesetak milijuna. S druge strane, planira namaknuti novac od prodaje gradske imovine, premda su mu svi pokušaji stavljanja gradskih nekretnina na tržište dosad neslavno propali.

'Razgovarao sam sa svim strankama i objasnio im situaciju, rekli su da će razmisliti. No ni u kojem slučaju ih ne stavljam u isti koš: HDZ je pune tri godine bio u oporbi i konzistentno je držao svoj stav, a civilizacijski iskorak je da ipak možemo normalno komunicirati, dok je SDP sve dosadašnje proračune radio sa mnom, uključujući projekcije za ovaj. Suštinski se ništa nije promijenilo i baš me zanima na koji način će obrazložiti zašto guraju grad u bezvlašće. Zoran Milanović im je naredio da idu na mene, ali nisu baš svi tog stava...', govori Baldasar za tportal.

Baldasar računa 'na svoje' SDP-ovce

Po svemu sudeći, među 'oko četrnaest' osiguranih glasova - u što uključuje svu silu nezavisnih vijećnika i prebjega - on računa i na neposlušne SDP-ovce, ali čak i na dva vijećnika HNS-a. Neobičnost splitske situacije jest u tome da Baldasarovi zamjenici Aida Batarelo i Goran Kovačević dolaze upravo iz ovih dviju stranaka, pa će se vjerojatno naći u šizofrenoj situaciji po kojoj brane prijedlog proračuna što ga ruše njihove vlastite stranke.

'Nismo još donijeli odluku, raspravit ćemo tek kad vidimo prijedlog. Realno je da svi zauzimaju pozicije uoči lokalnih izbora i na gradonačelniku jačaju mišiće, ali isto tako i da dogradonačelnik Kovačević pošteno odradi posao za koji je izabran. HNS će procijeniti što je najpametnije i najracionalnije za Split: podupiranje proračuna s jedne strane će se protumačiti kao podrška Ivi Baldasaru, a njegovo rušenje zbilja bi moglo dovesti do toga da grad mjesecima ne bude u stanju adekvatno funkcionirati. Osobno nisam sklon stavu 'što gore, to bolje' i nisam za to da se sve sruši', kaže za tportal Srđan Gjurković iz splitskog HNS-a.

'Teško da ćemo glasovati za proračun, ali idemo najprije vidjeti što se predlaže. Po svemu što znamo, on će biti jako napuhan i nerealan. Činjenica je da današnji gradonačelnik pokušava ucijeniti kompletnu splitsku političku scenu i plaši nas babarogama, a realnost je takva da od dolaska povjerenika ne bi bilo velike štete. Poštovat će se svi potpisani ugovori, isplaćivati plaće, a na vidiku nema nikakvog megaprojekta koji bi zbog toga bio zaustavljen', smatra predsjednik splitskog SDP-a Darko Parić

SDP i HNS 'peru ruke'

Predsjednik HDZ-a Petar Škorić također je diplomatičan: i on s odlukom planira pričekati do predstavljanja proračuna, premda 'iskustvo od tri i pol godine jasno govori što se može očekivati od Baldasara, SDP-a i HNS-a'. 'Bilo bi korektno od gradonačelnika da predloži samo tehnički proračun jer ulazi u posljednje mjesece svog mandata. Neka odradi što je započeo i neka ne dovodi grad u još težu situaciju, a neozbiljno je i smiješno čuti neslužbene projekcije o čak milijardu kuna', kaže Škorić, dodavši da SDP i HNS nakon tri i pol godine pokušavaju oprati ruke i prevariti građane, premda se još uvijek nalaze na vlasti u Splitu.

Nitko od sugovornika tportala nije izrijekom potvrdio, ali čini se da je većina sklona odbiti proračun i istovremeno prihvatiti odluku o privremenom financiranju. Time bi u prva tri mjeseca iduće godine Split mogao trošiti točno onoliko koliko u prvom tromjesečju ove godine, a Vladin povjerenik na dužnost bi stupio 1. travnja, odnosno debelo u predizbornoj kampanji. Baldasar bi profitirao time što bi na izbore barem formalno išao s pozicije vlasti.

Pametno izričito protiv Baldasara

Decidirano protiv ove mogućnosti dvoje je vijećnika stranke Pametno. 'Bit ćemo protiv proračuna jer, poznajući način funkcioniranja gradonačelnika, ne očekujemo nikakav napredak. Zašto bi, uostalom, dolazak povjerenika bio štetan? Upravo suprotno, vrijedi spriječiti uništavanje grada do kraja, zapošljavanje uže i šire rodbine... On bi osigurao hladni pogon, a s druge strane spriječio daljnju devastaciju', kaže predsjednica Pametnog Marijana Puljak

Za kraj, treba nešto pitati i Željka Keruma: nakon odlaska dvoje vijećnika njegova Hrvatska građanska stranka svejedno ima još tri vijećnika. A oni će gotovo sigurno podići ruku za Baldasarov proračun. 'Najgore bi bilo da grad stoji mrtav sve do osmog mjeseca iduće godine. Treba napraviti proračun kakav je potreban Splitu i bilo bi dobro da se u njegovu izradu uključe ama baš sve stranke. Ne daje se ruka Baldasaru jer je on nebitan, nego gradu Splitu!', smatra Kerum.

Bivši splitski gradonačelnik, inače, namjerava se ponovno uključiti u političku bitku za Split: živciralo ga je medijsko favoriziranje nekih kandidata, ali i tumačenje da je on sam - aorist. 'Sva ova imena koja se vrte po medijima, sve je to 'promućkaj i prolij'. Oni jesu u formi, ali nemaju nikakve municije; ja možda nisam u nekoj velikoj formi, ali zato imam čime pucati i sad sam se baš zainteresirao. Dobit ću ih, nisu mi do koljena', objašnjava Kerum. Splitska politička petlja rasplest će se u posljednjim danima ove godine - bilo novim proračunom, bilo odlukom o privremenom financiranju, bilo instaliranjem Vladinog povjerenika.