BITKA ZA FOTELJE

Plenković o situaciji s Marićem i Hasanbegovićem

25.10.2016 u 22:42

Bionic
Reading

Andrej Plenković, predsjednik Vlade u intervjuu za Dnevnik Nove TV komentirao je goruće političke teme posebno se osvrnuvši na kadrovske probleme s Goranom Marićem i Zlatkom Hasanbegovićem.

Plenković je kazao da Marić nema povlašten status u odnosu na druge ministre s obzirom na to da mu se udovoljava željama, nego će se baviti onom temom za koju premijer smatra da je politički i gospodarski bitna. 'Ima veliko iskustvo rada u Hrvatskom saboru i na taj će način pridonijeti   kvalitetnijoj koordinaciji te teme i s drugim ministrima koji u svojoj nadležnosti imaju također dio tih portfelja', kazao je Plenković.

Tvrdi da ministarstvo državne imovine koje će voditi Goran Marić neće biti nikakvo megaministarstvo. 'Državni ured za upravljanje državnom imovinom ima 130 ljudi pa umjesto da imamo na čelu tog tijela državnog tajnika, sad ćemo imati ministra, političara s vrlo velikim iskustvom, koji će kvalitetno pomoći radu Vlade, nastaviti ono dobro što je bilo napravljeno u radu prethodne Vlade i pokušati pridonijeti kvalitetnoj koordinaciji te teme između središnje državne razine i lokalnih razina gdje smo identificirali problem i to, svi koji se time bave, jako dobro znaju', kazao je premijer u razgovoru za Novu TV.

Komentirao je i optužbe za plagijat na račun ministra Pave Barišića. Plenković kaže da je više puta razgovarao s ministrom koji je otklonio optužbe na svoj račun. 'Praktički o svakoj toj temi ili postoji odluka nekog suda ili etičkog povjerenstva koja, po onome što sam ja vidio, ide njemu u prilog', kazao je. Naglasio je da stoji iza svoga ministra. Komentirajući ponašanje bivšeg ministra Zlatka Hasanbegovića koji je odbio voditi saborski odbor za kulturu, Plenković je kazao da među njima nema nikakvih nesporazuma.

Kazao je da imaju kulturan i civiliziran dijalog. 'On je doprinio radu vlade, izabran je u Hrvatski sabor, ostvario je respektabilan rezultat. Stvari treba postaviti vrlo jasno, novi predsjednik vlade, mandatar, bira svoje suradnike i ministre', poručio je Plenković dodavši da se ne namjerava ni s kim obračunavati. Kazao je da je Hasanbegoviću na Predsjedništvu stranke ponuđeno vrlo odgovorno mjesto  predsjednika odbora za znanost, obrazovanje i kulturu što nije prihvatio i to je njegovo pravo.