IZBORI 2016.

Najveći Bandićevi i Čačićevi donatori tvrtke su osnovali ove godine

25.10.2016 u 16:05

Bionic
Reading

Koalicija za premijera zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića završila je kampanju za prijevremene parlamentarne izbore s manjkom, i to od oko 2,2 milijuna kuna. Uprihodili su 1,48 milijuna kuna, a potrošili 3,7 milijuna, ostvarivši manjak od 2,2 milijuna kuna

Većinu prihoda, odnosno 1,05 milijuna kuna, koalicija je dobila od donatora dok su ostatak bila vlastita sredstva (430 tisuća kuna).

Najveći pojedinačni donator bila joj je tvrtka Eurohandel iz Dumovca, koja je za tiskanje plakata donirala 50.537 kuna, te izborni kandidat Ljubo Jurčić s 30.000 kuna, Đuro Lubura s 28.990, tvrtka Circus iz Zagreba s 25.000 kuna, kao i Ana Marija Bujas Čelan s doniranih 20.000 kuna.

Koalicija je na izborima osvojila skroman broj mandata, samo dva, što znači da će joj i naknada za izborne troškove biti skromna, ukupno 170 tisuća kuna.

Eurohandel je tvrtka osnovana u veljači ove godine kao j.d.o.o. za 10 kuna, a iza nje stoji ekonomist Tihomir Novotni, inače potpredsjednik Čačićevh Reformista u Zagrebu.

Circus
je pak osnovan u lipnju ove godine netom prije nego što je preuzeo istoimeni klub na Jarunu, na mjestu kojega se nekad nalazila Kafana, a prije nje Lake City. Iza tvrtke stoji Petar Rudan. On pak, prema njegovom profilu na Facebooku, radi u baru Excellent u vlasništvu Tomislava Kolarića i Anite Telinec.

Kolarić se sa Željkom Telincem i gradskim pročelnikom za obrazovanje i sport Ivicom Lovrićem našao svojedobno na meti USKOK-a u aferi vezanoj za klub Saloon. Iako su se Telinec i Kolarić na početku sumnjičili da su potaknuli Lovrića da njihovoj tvrtki Klokan u podnajam bez plaćanja zakupnine da Saloon, to istragom nije utvrđeno pa je ona na koncu okončana. Inače, dok je bio pod istragom, Telincu, vlasniku narodnjačkog kluba Urnebes, netko je u prosincu 2015. zapalio BMW.