POBJEDA STUDENATA

Previšić odletio iz fotelje dekana pa bježao od novinara, ali - krivom stranom

03.10.2016 u 20:08

  • +17

Previšić napustio Senat Sveučilišta prije početka sjednice i rasprave o njegovoj budućnosti

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

Bionic
Reading

Senat Sveučilišta u Zagrebu odlučio je gotovo jednoglasno suspendirati Vlatka Previšića s dužnosti dekana Filozofskog fakulteta, obznanio je novinarima nakon izvanredne sjednice rektor Damir Boras. Međutim, odluku ni on ni ostali članovi Senata nisu htjeli obrazložiti, kao ni Previšić te je pokušao pobjeći od predstavnika javnosti. U očekivanju Senatova priopćenja valja podsjetiti da je odluka Senata važna i s obzirom na to da je za večeras u 20 sati sazvan Plenum FFZG-a, na kojem će se raspravljati o mogućoj blokadi jer upozoravaju da pitanje odgovornosti oko cijele situacije ne izuzima ni rektora Borasa

Senat Sveučilišta u Zagrebu odlučio je da Vlatko Previšić ne bude više na dužnosti dekana Filozofskog fakulteta i to s 55 glasova za, pet suzdržanih i dva protiv, a vršitelj dužnosti dekana bit će dosadašnji prodekan Željko Holjevac, neslužbeno su doznali mediji. Naime, rektor Damir Boras je odluku o suspenziji obznanio novinarima, ali ni on ni ostali članovi Senata nisu je htjeli obrazložiti.

Ranije, uoči sjednice Senata, održan je prošireni kolegij rektora, a Previšić je u jednom trenutku izašao iz zgrade Rektorata te samo kratko novinarima opet poručio da nikada neće podnijeti ostavku i da će se vratiti na sjednicu Senata u podne, što je i učinio te je poslije završetka sjednice trebao dati izjavu, a rektorski kolegij odaslati priopćenje. I dok se ono čeka, Previšić je od novinara pokušao pobjeći.

RTL Autor: RTL

Video: Davor Puklavec / PIXSELL

Previšić nakon odluke Senata bježao novinarima

Nakon što je odluka donesena Previšić je pokušao pobjeći novinarima i umjesto kroz aulu zgrade Rektorata u zgradi Pravnog fakulteta izašao podrumskim izlazom iz zgrade. Ipak, novinari su ga uočili, a on se 'dao u bijeg', ali i pritom pogriješio smjer te skrenuo na suprotnu stranu od parkirališta, na kojemu mu je bio automobil. Na kraju se morao vratiti na parkiralište, ali novinarima nije htio reći ništa osim: 'Maknite se!' i 'Pustite me!'

Poslije završetka sjednice članovi i članice Senata nisu bili voljni davati izjave, a i rektor Boras je samo novinarima potvrdio informaciju da je Senat odlučio, pri čemu nije još jasno - suspendirati ili razriješiti Previšića, a akademik Mislav Ježić je na isto pitanje samo poručio da on 'nije pravnik'.

Pred vršiteljem dužnosti dekana su sada dva zadatka: provesti izbore za Studentski zbor i omogućiti da Fakultetsko vijeće regularno funkcionira.

RTL Autor: RTL

Video: Davor Puklavec / PIXSELL

Tko je Željko Holjevac - nasljednik Vlatka Previšića

Željko Holjevac je doktorat povijesnih znanosti stekao 2006. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Bio je asistent u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu, a od 2007. zaposlen je na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, trenutačno u znanstveno-nastavnome zvanju izvanrednog profesora.

Predavao je na Hrvatskim studijima i Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a kraće vrijeme i na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Istraživački je više puta boravio u inozemstvu, najviše u arhivima i knjižnicama u Beču i Budimpešti. Predsjednik je Društva za hrvatsku povjesnicu i Državnog povjerenstva za natjecanje učenica i učenika osnovnih i srednjih škola iz povijesti, a kao vanjski suradnik koordinira radom Područnog centra Instituta Ivo Pilar u Gospiću.

Prodekan FFZG-a Željko Holjevac novinarima koji su čekali sjednicu i moguće izjave nakon sjednice Senata pri dolasku u Rektorat nije želio ništa komentirati, a Ivan Prskalo s Učiteljskog fakulteta kazao je da će biti onako kako kaže zakon - ako kaže da treba u mirovinu, onda će u mirovinu.

Za potvrdu razrješenja potrebne su dvije trećine glasova Senata - članova i članica prema službenom popisu ima 70, a danas ih je sjednici bilo 62 i o Previšićevoj suspenziji su glasali nakon što je on završio svoje izlaganje.

Previšić i ranije najavio da ne kani dati ostavku

Nakon što je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta odlučilo da dekan Filozofskog fakulteta Vlatko Previšić po sili zakona mora u mirovinu očekivalo se odluku rektora Damira Borasa, no on je sazvao Senat koji bi trebao potvrditi odluku Ministarstva da Previšić ide u mirovinu.

No Previšić je sinoć obznanio da on ne kani podnijeti zahtjev za umirovljenjem. Štoviše, kako je kazao: 'Nema nikakvih zakonskih ni moralnih razloga da to učinim i nema razloga da svoje razrješenje temeljim na svojoj ostavci iz bilo čijih političkih želja, a i razloga.'

Za mišljenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, po kojem više ne može obnašati dužnost dekana jer ima navršenih 70 godina, Previšić je rekao da je to 'samo mišljenje i nije zakonski akt. Ako je ono temeljeno na zakonu, onda je ministar trebao donijeti zakonski akt'.

Višekratno tražena Previšićeva ostavka

Podsjetimo, njegovo razrješenje zatražio je još krajem travnja Plenum FFZG-a zbog nezadovoljstva većine profesora i studenata ugovorom tog fakulteta s Katoličkim bogoslovnim fakultetom (KBF), koji je, kako već mjesecima upozoravaju, štetan za Filozofski fakultet i njegovi bi studenti došli u neravnopravan položaj u odnosu na studente KBF-a

Previšićeva smjena bila je i jedna od točaka na sjednici Fakultetskog vijeća 14. srpnja, no tada dekan nije dopustio glasovanje o njoj, a troje prodekana je napustilo tu sjednicu. Dva mjeseca kasnije Senat Sveučilišta u Zagrebu poništio je izbore za Studentski zbor FF-a i studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću, navodeći kao obrazloženje da postupak izbora nije proveden na propisan način, čime, po obrazloženju Senata, 'nije zakonita ni Odluka o pokretanju postupka razrješenja dekana'.

Članovi raspuštenog Studentskog zbora i studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću u nedjelju su pozvali Senat da na izvanrednoj sjednici razmotri posljedice odluke o poništavanju izbora i opozovu je.

Hoće li večeras pasti odluka o blokadi FFZG-a?

Za večeras u 20 sati zakazan je i 211. Plenum Filozofskog fakulteta. Naime, na onom prošlom održanom 21. rujna, i to prvi put ispred zgrade fakulteta jer su u 18 sati zaključana njegova vrata, a zaštitari koje je Previšić angažirao nikoga nisu pustili unutra, Plenum je opet zatražio ostavku Previšića te je očekuje do 3. listopada. U protivnom slijedi blokada fakulteta

Studenti su Filozofski fakultet posljednji put blokirali 2009. godine, kada se prosvjedovalo zbog komercijalizacije visokog obrazovanja, a te godine studentski su prosvjedi bili jedna od najvećih studentskih pobuna. Fakultet je te godine pod studentskom kontrolom bio prvi put 35 dana, a drugi put dva tjedna. Prosvjedu su se kroz kraće periode pridružili i studenti dvadesetak drugih fakulteta iz osam hrvatskih gradova.

Blokada Filozofskog fakulteta nije bila fizička, već je cijelo vrijeme bio otvoren za sve te su sve službe normalno radile - i referada i knjižnica te uprava fakulteta, kao i privatna knjižara te kopiraona, a radili su normalno i profesori koji su dolazili u kabinete te držali konzultacije i usmene ispite.

Blokirana je bila samo redovna nastava i održavanje kolokvija, a onima koji su željeli bila je ponuđena alternativna nastava u vidu različitih radionica, predavanja i tribina koje su organizirali profesori, studenti i gosti.

Za vrijeme blokade sve se odluke donosilo direktnodemokratskim putem na Plenumu, koji je uz radne grupe i studentsku redarsku službu bio jedan od tri tijela studentske kontrole. Na Plenumu, koji se održavao svakoga dana u 20 sati, mogli su sudjelovati svi zainteresirani građani, bez obzira jesu li studenti Filozofskog ili nekog drugog fakulteta, ili samo građani koji su željeli sudjelovati, i nije bilo nikakvog personaliziranog vodstva. Sve su odluke donošene glasanjem i bile su kolektivne, anonimne i obvezujuće za sve.