SPREMAN ZA BORBU

Dekan Filozofskog Previšić odbija otići u mirovinu

03.10.2016 u 09:53

Bionic
Reading

Dekan zagrebačkog Filozofskog fakulteta Vlatko Previšić izjavio je u nedjelju za Dnevnik HRT-a uoči sutrašnje sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu da neće podnijeti zahtjev za umirovljenjem

'Nema nikakvih zakonskih niti moralnih razloga da to učinim i nema razloga da svoje razrješenje temeljim na svojoj ostavci iz bilo čijih političkih želja i a razloga', kazao je Previšić, upitan hoće li sutra kako se kalkuliralo u djelu akademske zajednice i javnosti podnijeti zahtjev za umirovljenjem.

Za mišljenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta po kojem više ne može obnašati dužnost dekana jer ima navršenih sedamdeset godina, Previšić je rekao da je samo dolilo ulje na vatru.

'To je samo mišljenje i nije zakonski akt. Ako je ono temeljeno na zakonu, onda je ministar trebao donijeti zakonski akt', kazao je Previšić.

Odluku da se njegovi ugovori o radu dostave Inspektoratu rada, kaže, može samo pozdraviti. Volio bi, rekao je, da se o tome očituju i sve druge pravne instance.

Dekan tvrdi da ni u jednom elementu aneksa ugovora nema ničega što govori o financijskim ili bilo kakvim elementima njegovog još jednogodišnjeg mandata na funkciji dekana.

Upitan kako će ulaziti na fakultet ako zna da nema potporu djela profesora, suradnika i studenata, rekao je da je njemu ta politizacija strana na sveučilištu jer se politika ne može provoditi unutar fakulteta. Na napomenu da će imati otpor i pitanje kako će u tome funkcionirati kao dekan, kazao je da će funkcionirati na temelju zakona i statuta Sveučilišta i Fakulteta.

Odbacio je navode da se on i rektor Damir Boras, kojeg je naslijedio na dužnosti dekana Filozofskog fakulteta, međusobno štite. Tvrdi da nema nikakvih spoznaja o tome da mu je Boras ostavio u miraz neke financijske ugovore.

Sjednicu Senata za ponedjeljak je sazvao Boras kako bi se riješila situacija na Filozofskom fakultetu.

Razrješenje dekana Previšića zatražio je krajem travnja plenum FF-a zbog nezadovoljstva većine profesora i studenata ugovorom toga fakulteta s Katoličkim bogoslovnim fakultetom, koji smatraju da je štetan za Filozofski fakultet te da bi njegovi studenti došli u neravnopravan položaj u odnosu na studente Katoličkog bogoslovnog fakulteta. Smjena dekana Previšića bila je i jedna od točaka na sjednici Fakultetskoga vijeća 14. srpnja, no dekan nije dopustio glasovanje o njoj te je s troje prodekana napustio tu sjednicu.

Senat Sveučilišta u Zagrebu 13. rujna poništio je izbore za Studentski zbor FF-a i studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću s obrazloženjem da postupak izbora nije proveden na propisani način. Time, po obrazloženju Senata, 'nije zakonita ni Odluka o pokretanju postupka razrješenja dekana'.

Članovi raspuštenoga Studentskog zbora i studentskih predstavnika u Fakultetskome vijeću u nedjelju su pozvali Senat da na izvanrednoj sjednici razmotri posljedice odluke o poništavanju izbora i opozovu je.