BANDIĆ OBJAŠNJAVA

'Više je smeća jer se prilagođavamo na rjeđi odvoz otpada'

30.09.2016 u 20:18

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u petak je za problem povećane količine otpada u Zagrebu zbog uvođenja odvoza dva puta umjesto tri puta tjedno rekao kako je to faza prilagodbe novog načina odvoza koja sada kulminira i do kraja godine će se riješiti

Zagrebački SDP rješenje tog problema pak vidi u uvođenju naplate prema realno stvorenoj količini otpada po načelu "plati onoliko koliko otpada stvoriš" te poziva Bandića da promijeni sustav "prije nego građani promijene njega na lokalnim izborima iduće godine".

Bandić je ustvrdio na Gerontološkom tulumu kako su građani tražili da u 80 posto slučajeva ili mjesta smanjimo odvoz sa tri na dva puta tjedno. "Faza prilagodbe ili adaptacije na taj novi način odvoza sada kulminira i vi ćete iz medija opravdano ponekad uslikati kantu pretrpanu smećem i hvala vam na tome da nas podsjetite da moramo imati više kanti. Ali, stvari generalno dobro ide i do konca godine će se to uigrati", istaknuo je Bandić.

Dodao je kako je najvažnije "da Zagrepčani zadnjih šest mjeseci plaćaju za trećinu manje račune". "Ovo drugo ćemo riješiti u hodu i nabavit ćemo dovoljno posuda da bude što manje problema", kaže Bandić. Ustvrdio je da ne treba ponovno uvoditi odvoz otpada tri puta tjedno, nego je dovoljno dva puta, osim u nekim ulicama gdje se to i čini tri puta tjedno.

Pozvao je sugrađane da što više recikliraju i odvajaju otpad jer će onda u konačnici platiti manju cijenu. "To je suština cijele filozofije", istaknuo je.

Bandića su novinari pitali i kako komentira što je dobio upozorenje od Europske unije da je brzi internet preskup i da bi ga trebalo pojeftiniti za 30 posto, a on je odgovorio da će u razgovorima s operaterima vidjeti što mogu napraviti. "Sve što možemo napraviti na dobrobit naših ljudi, to ćemo učiniti", poručio je Bandić.

Zagrebački SDP-ovci u petak su pozvali gradonačelnika Bandića "da promijeni sustav prije nego građani promjene njega na lokalnim izborima iduće godine jer to će biti svojevrsni referendum o tome želimo li Zagreb zatrpan otpadom ili zelen, ekološki i zdrav grad koji pametno upravlja svojim resursima".

Reagirajući na problem hrpe otpada i pretrpanih kontejnera zagrebački SDP-ovci rješenje tog problema vide u uvođenju personaliziranog pristupa svakom korisniku. "To znači da treba precizno mjeriti koliko se otpada stvara u svakom kućanstvu, te na temelju toga uvesti naplatu prema realno stvorenoj količini otpada po načelu plati onoliko koliko otpada stvoriš. Postoji tehnologija koja to omogućava. To je tehnologija budućnosti, no zagrebačka Gradska uprava na čelu s Bandićem živi u prošlosti u kojoj se na otpad gleda kao na smeće umjesto kao na korisnu i vrijednu sirovinu kao što to zaista jest", tvrde u zagrebačkom SDP-u.

Naglašavaju kako je potrebno dodatno motivirati građane na odvojeno prikupljanje uvođenjem najefikasnije metode prikupljanja otpada na kućnom pragu po uzoru na najnapredniju Ljubljanu koja je na sjajnih 63 posto odvojeno prikupljenog otpada, dok je Zagreb na siromašnih jedan posto.