JESEN U ZAGREBU

Bandić sprema spektakl za otvorenje fontana i izgradnju žičare

20.07.2016 u 16:41

  • +11

Zadnji radovi na 'Bandićevim fontanama'

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Bionic
Reading

Proprskat će konačno ove subote fontane kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice, no riječ je samo o novoj probi, a na blještavilo i sjaj uz prigodne note trebat će pričekati do rujna. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na konferenciji za medije uoči sutrašnje sjednice Gradske skupštine najavio je da za rujan planira spektakl, a ustvrdio je i da će polovicom listopada krenuti izgradnja sljemenske žičare

'Fontane će biti puštene u probni rad do početka rujna, kad se svi vrate u Zagreb. Onda ćemo imati pravu feštu s koncertom. Ponovit ćemo nešto kao što su bili 2Cellos na Tomislavovom trgu', najavio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na konferenciji za medije, baš kao i izgradnju sljemenske žičare koja kreće u listopadu: 'Prva faza je rekonstrukcija pruge Mihaljevac - Dolje. Druga faza je rušenje postojeće žičare, treća faza je izgradnja žičare. Prva faza će početi polovicom listopada'.

Kad će svečano proprskati fontane kod NSK?

Podsjetimo, gradnja triju novih fontana započela je u veljači, projektirala ih je arhitektica Helena Paver Njirić, a posao izgradnje na javnom natječaju dobila je tvrtka Vodotehnika. Cijena radova, najavio je Bandić u veljači, iznosi 28 milijuna kuna, a završetak je bio planiran za 1. srpnja.

No početkom sedmog mjeseca fontane su tek bile u probnom pogonu. Pitali smo i tada Grad kada će konačno biti otvorene, ali točan datum otvaranja još se čeka. Bandić je pak tada javno kazao da će prije sv. Ilije 20. srpnja otvoriti Branimirovu ulicu i započeti radove na punom profilu Radničke ceste, a nakon toga otvoriti fontane.

I na Radničkoj nova fontana

'Neka malo trava ojača, kao na Wembleyju, ne treba žuriti', kazao je gradonačelnik i poručio: 'Obnovit ćemo sve zagrebačke fontane, a ovaj projekt ćemo završiti do kraja godine.'

Vezano uz najavu otvaranja spomenutih radova, Bandić je danas potvrdio: 'U petak ujutro otvorit ćemo radove na posljednjem kilometru punog profila Radničke ceste u Zagrebu, a u 19 sati otvorit ćemo Branimirovu.'

I ne samo to - Bandić će sutra u osam ujutro, kako je najavljeno iz njegova ureda, 'pustiti u rad fontanu na kružnome toku - križanju Radničke ceste sa Zaharovom i Zoranićevom ulicom'.

Kamo će i zašto otplesati baletna škola?

Vezano za roditelje koji se protive premještanju baletne škole iz centra u poslovni objekt u Gračanima, prijedlog koji će se također naći na sutrašnjoj sjednici Skupštine, Bandić je ustvrdio da se politika uvukla u priču i da 'aktivisti SDP-a i HSLS-a rade političku kampanju'. 'Ne mogu niti želim poništiti njihovo demokratsko pravo da to čine. Samo znam da će se baletna škola preseliti i da će uvjeti biti bolji nego što su sada. Dulja vožnja bit će kompenzirana boljim uvjetima', istaknuo je.

Upitan hoće li njegova stranka Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti poštovati kvotu od 40 posto žena na listama na predstojećim izvanrednim parlamentarnim izborima, kazao je da jedino što može jamčiti jest da 'neće platiti kaznu, kao što su HDZ i SDP na zadnjim izborima, i to našim novcima, zato što nisu poštovali kvotu koju su sami donijeli u Saboru'.

'Donesu zakon u Saboru o poštivanju kvote, a nakon toga prekrše taj zakon. Koja je to poruka hrvatskim građanima? Ne morate poštivati zakon i ako vas uhvate, platit ćete kaznu', ustvrdio je Bandić.