TRI FONTANE U 100 GODINA

Počela gradnja novih fontana, Bandić: Jer Zagreb to zaslužuje

01.02.2016 u 09:13

Bionic
Reading

Nastavlja se 'podizanje urbane osovine Zagreba' kako je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio s gradilišta u Ulici Hrvatske bratske zajednice gdje je počela gradnja novih fontana, a Bandić se sa samog gradilišta javio u emisiju Novi dan N1 televizije te najavio još neke nove projekte

'Tri fontane koštaju 50 milijuna kuna, a to je duplo manje od vodospreme Cerje. Nikad nije vrijeme ako nećete ništa napraviti. U ovo vrijeme će neki reći 'je trebalo, nije trebalo'. Abruš je 1906. napravio dvije fontane na Zrinjevcu. Valjda je za 100 godina Zagreb zaslužio tri fontane', kazao je Bandić te na kritike projekta fontane koje je izrekla bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš ustvrdio: 'Nije njoj ništa preostalo osim da jambra i kritizira ili da bude konstruktivna. Preporučio bih joj da bude konstruktivna oporba. Što je opoziciji preostalo? Da afirmira ono što radimo dobro i da upozori ako nešto radimo loše. Ovo je pucanj u prazno'.

Osvrnuo se u trećem licu i na kritike Davora Bernardića: 'Koliko god bude bilo više kritika gradonačelnik će više ustrajati da realizira ono što je naumio. Savjest mi je čista'. Bandić je najavio i nove projekte u gradu: 'Radovi na Radićevoj, nadvožnjak na Radničkoj se projektira. Projektira se žičara i ona je nasušna potreba grada. Počinjemo koncem ove godine i do početka 2017. ćemo imati žičaru. To je vizionarski projekt kao i fontane i vodosprema u Cerju'.

'Sve je to grad koji se razvija, pulsira i živi', rekao je Bandić te je najavio svoj odlazak u Pariz: 'Nisam bio par mjeseci i idem se naći s vodećim investitorima da eventualno dovedemo kojeg kvalitetnog investitora - to mi je zadaća'.

Izgradnja još tri takozvane Bandićeve fontane u Ulici Hrvatske bratske zajednice nastavlja se tri godine nakon što su završene prve dvije, a u njihovu izgradnju utrošit će se 30 milijuna kuna iz gradskog proračuna. Fontane je projektirala arhitektica Helena Paver Njirić, a posao izgradnje na javnom natječaju dobila je tvrtka Vodotehnika.

'Kad se vozite kraj fontana, lijevo vidite fontane, a desno Trnje koje još nema riješen vodovod, odvodnju i neke druge stvari, ali to su nevidljvi projekti komunalne infrastrukture koji se ne vide. Zovemo ih Bandićeve fontane jer je to nešto što se vidi, rekla je Mrak Taritaš gostujući na N1 televiziji.

Voditelj izgradnje fontana Ivica Blažun rekao je, prenosi Hina, da će se napraviti još tri bazena s dvije kontrolne sobe, hortikulturnim uređenjem i amfiteatrom u južnom dijelu koji će služiti za prezentracije i projekcije na vodenoj površini. Postoji i tehnička mogućnost za klizalište na već postojećim plohama fontana.

'Za dogovor trebaju dva, a za prekid ljubavi je dovoljan samo jedan'

Upitan što očekuje od Vijeća za suradnju Mosta i Domoljubne koalicije te hoće li biti u njemu, Bandić je odvratio: 'Dali smo podršku vladi. Očekujem da sjednemo zajedno i vidimo što možemo napraviti za građane. Kukuriku koalicija nije imala za potrebu sjesti s gradonačelnikom. Za dogovor trebaju dva, a za prekid ljubavi je dovoljan samo jedan'.

Što se pak tiče prve ostavke koju je u Vladi podnio Mijo Crnoja na mjesto ministra branitelja, Bandić je samo poručio: 'Pustimo ljudima najmanje 100 dana' te se, kao i još neki, okrenuo dočeku brončanim rukometašima: 'Kauboji su uzeli 13 medalja. Oni su ih se nauživali. Ova brončana medalja je kao zlatna. Iduće godine u Francuskoj želim da skinemo skalp Španjolcima i Nijemcima. Pozivam građane da se pridruže rukometašima'.