RADOVI GOTOVI

'Bandićeve fontane' završene, evo kako izgledaju!

06.07.2016 u 15:16

  • +11

Zadnji radovi na 'Bandićevim fontanama'

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Bionic
Reading

Na livadi ispred Nacionalne sveučilišne biblioteke uskoro bi trebale proraditi tri nove fontane pa će građani koji budu prolazili pored NSB-a uskoro moći uživati u ukupno pet tzv. Bandićevih fontana

Podsjetimo, gradnja nove tri fontane započela je u veljači, fontane je projektirala arhitektica Helena Paver Njirić, a posao izgradnje na javnom natječaju dobila je tvrtka Vodotehnika. Cijena radova, najavio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić još u veljači, iznosi 28 milijuna kuna, a završetak je bio planiran za 1. srpnja.

Fontane su prošli tjedan bile u probnom pogonu, a sada je prostor oko njih popunjen i travom te se uređuje okolica. Kada će točno fontane biti i službeno puštene u rad, upitali smo i u Gradskom poglavarstvu, no do objave ovog teksta nismo dobili odgovor.

O okvirom datumu oglasio je ipak Bandić nakon današnje komemoracije za Srebrenicu u Saboru. Upitan kad je otvaranje fontana na livadi ispred Nacionalne sveučilišne biblioteke, kazao je da će prije sv. Ilije koji je 20. srpnja otvoriti Branimirovu ulicu i početi radove na punom profilu Radničke ceste, a nakon toga će otvoriti fontane. 'Neka malo trava ojača, kao na Wembleyu, ne treba žuriti', dodao je.

Bandić je prije pet mjeseci otvarajući radove izjavio da će cijena izgradnje novih fontana biti ista kao i cijena već izgrađenih dviju fontana jer se ispod zemlje već nalazi cijela infrastruktura, a 30 metara niže postoji potok, odakle će se dovesti voda, pa će zagrebačke fontane imati prirodnu vodu kao Fontana di Trevi u Rimu.

Podsjetio je da je 1906. gradonačelnik Zagreba Milan Amruš napravio dvije fontane na Zrinjevcu, kad je Zagreb imao 52.000 stanovnika, a danas ima 870.000 stanovnika i grade se tri fontane. Obnovit ćemo sve zagrebačke fontane, a ovaj projekt ćemo završiti do kraja godine, najavio je tada Bandić.