POMOĆ ŽENAMA U BORBI S KARCINOMOM

SVE za NJU doista s razlogom nosi takav naziv

21.07.2016 u 16:37

Bionic
Reading

Udruga SVE za NJU postoji već osam godina i do danas je u sklopu njezinog rada nastao cijeli niz edukacija i radionica ženama oboljelima od karcinoma. Bilo da im je potrebna emotivna podrška ili razgovor sa stručnjakom, mogu besplatno zatražiti pomoć, a nudi im se i mogućnost smještaja u prostorijama Udruge. Iako oboljele mogu svoje probleme podijeliti s prijateljicama na kavi, puno više znači kada je s druge strane liječnik ili psihoterapeut koji će vas savjetovati i pratiti vaš tijek liječenja, smatra Ljiljana Vukota, glavna tajnica Udruge i voditeljica Centra SVE za NJU

Primarni cilj osnivanja udruge SVE za NJU bio je taj da se napravi psihološki centar za žene oboljele od karcinoma dojke. Od 2008. godine ta se misija uspješno kotrlja i veoma dobro razvija, a pomaže svim ženama oboljelima od bilo koje vrste raka

'Prvi cilj je bio da se osnuje centar za psihološku pomoć, jer je toga i tada, a i danas nedostaje pacijenticama oboljelima od karcinoma. 2010. smo otvorili Centar za psihološku pomoć kada smo dobili prostor na korištenje u Ulici kneza Mislava 10. Tu su žene uvijek dobrodošle, osjećaju se sigurno, imaju povjerenja u nas i mogu doista intimno i otvoreno pričati o svojoj bolesti', tumači Vukota.

Četiri različita programa

Već prvog dana kada žena sazna svoju dijagnozu, može nazvati u Udrugu i  dogovoriti razgovor sa psihologom, a u roku od deset dana dobiti termin kod psihoterapeuta, te pristupiti programima koje Udruga nudi. Jednako tako psihološku podršku mogu dobiti i članovi obitelji oboljele žene.

'Prvi i nama najvažniji su psihološki tretmani. Oni uključuju pružanje psihološke pomoći kroz individualne, obiteljske, partnerske terapije i to je nešto u čemu sudjeluje preko 90 posto žena i zbog čega nam se najviše i javljaju. Riječ je o nekih pet do šest mjeseci terapije koja uključuje i psihoedukaciju i grupe podrške', priča voditeljica Centra.

Druga su vrsta programa edukacije za koje su zaduženi stručnjaci iz područja onkologije, psihologije, kirurgije i koji su uglavnom vanjski suradnici Udruge SVE za NJU

'U tom programu imamo predavanja koje drže vrlo ugledni zagrebački liječnici različitih specijalnosti poput onkologa, kirurga, fizijatara te drugi stručnjaci poput psihologa, kineziologa, nutricionista. Riječ je o jednom sveobuhvatnom programu u sklopu kojeg mi godišnje imamo 20-ak predavanja. Lani smo imali čak 47 različitih događanja tijekom cijele godine, što je jedna izvrsna statistika', kaže Vukota.


Kako bi se lakše mogle snaći onog trenutka kada doznaju svoju dijagnozu ili tijekom liječenja, oboljele žene mogu pristupiti i savjetovalištima, bilo da je riječ o direktnom kontaktu ili putem telefona. Udruga ih na ovaj način upućuje gdje se i kojem liječniku trebaju javiti.

'Treći program su savjetovališta koja uključuju primarno savjetovalište za prehranu, savjetovalište medicine rada gdje se pojašnjava procedura liječenja i postupaka procjene radne sposobnosti pacijenata. Jedno od savjetovališta koje nam je izuzetno važno je ono putem telefona ili Skypea koje je namijenjeno ženama iz cijele Hrvatske. Tako dobivaju stručnu i intelektualnu podršku. Imamo dosta žena i iz inozemstva koje nam se javljaju u savjetovalište', objašnjava voditeljica Centra.

Udruga je kao četvrti program uvela i mogućnost smještaja za žene oboljele od karcinoma dojke koje dolaze na redovite kontrole u Zagreb iz nekih drugih hrvatskih gradova. Riječ je o ženama koje nemaju gdje odsjesti tih par dana ili nisu u financijskoj mogućnosti platiti si smještaj u hotelu.

Stručna pomoć veoma bitna

Iako mnoge žene smatraju da, kada se pojavi bolest, mogu strah i iščekivanje izbaciti kroz razgovor s prijateljicom, puno je lakši način svoje probleme podijeliti sa stručnom osobom, jer je najbitnija kvalitetna povratna informacija.

'Ono što većina žena ne razmišlja je da je lijepo popiti kavu s prijateljicom, podijeliti neke probleme kako bi se osjećali dobro taj tren. No, kada se sutra opet počnete osjećati loše, više nema prijateljice kraj vas da vam olakša. Većina oboljelih žena jednako tako ima puno tema koje još uvijek ne mogu otvoriti s obitelji, prijateljima, partnerima, pa ostanu jako frustrirane. Zato je jako dobro doći u Udrugu i imati povjerljivu osobu s kojom mogu o svemu razgovarati i koja će im dati kvalitetan i stručan feedback', priča Vukota.

Cijena godišnje članarine je simboličnih 50 kuna, ali to nije uvjet da žena može doći i zatražiti bilo koju vrstu pomoći, jer su razgovori i savjetovanja sa stručnjacima (liječnicima, psiholozima, nutricionistom i drugima), kao i sva savjetovanja potpuno besplatna.