SLUČAJ 'LIPE CVATU'

Otkrili smo tko je i zašto izbacio Jugoslaviju iz pjesme Bijelog dugmeta

03.06.2016 u 15:36

Bionic
Reading

Tko je prekrojio pjesmu Bijelog dugmeta 'Lipe cvatu, sve je isto k'o i lani', emitiranu prije dva dana u eteru Radio Splita, iz nje izbacivši stih '...ravna ti je Jugoslavija', zapitali su se slušatelji koji su tog jutra slušali omiljenu radijsku postaju u Dalmaciji

Kao što je tportal već pisao, pjesma je emitirana ujutro oko 7:30 sati, lipe su cvale, ali u nešto iskrojenom izdanju. Umjesto da zvuči 'Baš me briga gdje si otišla / ravna ti je Jugoslavija / baš me briga, nisi dijete...' pjesma izrezana i zalijepljena pa je zvučala: 'Baš me briga gdje si otišla / baš me briga, nisi dijete'.

Jutarnji program vodio je dugogodišnji urednik Jadran Marinković, a tportal doznaje da je pjesma skraćena upravo po njegovu naputku. Zašto je Marinković to odlučio napraviti i time prekršiti autorska prava Gorana Bregovića koji je autor teksta i glazbe pokušali smo doznati od Marinkovića.

'Svoje sam očitovanje na tu temu poslao glavnom uredniku HRT-a. Lipanj je, škola završava, lipe cvatu. Nije tu bilo nikakve zle namjere, autor će dobiti svoje tantijeme. Mogli smo pustiti i drugu verziju u kojoj Alen Islamović umjesto Jugoslavije spominje Australiju', kazao je Marinković inače 34 godine urednik čuvene Pomorske večeri uz koju su odrasle brojne generacije.

Upitan zašto se odlučio na kraćenje, Marinković je ponovio da je svoje očitovanje poslao šefu na HRT i da je spreman snositi sve konzekvence, ako treba i one sudske.

'Ja ne smijem javno istupati. Za sve se obratite na HRT', poručio je Marinković

Na HRT-u su nam pak kazali kako se oni zalažu za poštovanje autorskih prava i da će sve okolnosti ovog slučaja biti ispitane.

Podsjetimo, nakon što se cenzura u eteru dogodila, slučaj je za tportal prije dva dana komentirao i Tomislav Škulić iz Aquarius Music Publishingazastupnik Bregovićevih prava u Hrvatskoj koji je kazao da autor takvu verziju pjesme sigurno nije odobrio i da je riječ o povredi autorskih prava.

O cenzuri u eteru porazgovarali smo i s Vedranom Harčom, glazbenim kritičarom s RTL-a

'Iako sam jedan od zadnjih koji će braniti kasniju fazu karijere Bijelog dugmeta, moram priznati da se ne sjećam kada sam čuo nešto ovako bizarno i besmisleno. Jasno je da su radijski urednici, pogotovo nakon dolaska Domoljubne koalicije na vlast, počeli strahovati od svega što ima veze s bivšom državom. Što se Brege tiče, preporučio bih mu da uopće ne reagira na ovu budalaštinu, već zahvali sudbini i sreći što je uspio pobjeći iz ovih naših vukojebina', kazao je Harča

Slična je razmišljanja i Zoran Stajčić, glazbeni kritičar i urednik portala Ravno do dna

'Ako postoje nepoćudne pjesme za određene radijske programe, onda je logično da se one ne emitiraju, no prekrajanje zbog nečeg izgovorenog i otpjevanog u njoj obično dolazi u obzir ako se izgovara široj javnosti nepoćudan tekst. Riječ 'Jugoslavija' još uvijek nije ta nepoćudna riječ po hrvatskim zakonima, stoga je jasno da je Marinković u najmanju ruku počinio glupost u namjeri da u javnom prostoru da komentar na mjestu gdje i zdrav razum nalaže da se ne može dati, a to je mijenjanjem konteksta nečijeg autorskog rada', smatra Stajčić.

Podsjeća da se i u nekim drugim pjesmama Bijelog dugmeta spominje Jugoslavija, ali i da se jedna zove po hrvatskoj himni 'Lijepa naša' pa je slijedom toga priupitao Marinkovića docira li lažno slušateljima Radio Splita i o drugim glazbenim i diskografskim faktima popularnog benda.

Kako se po njemu zove album 'Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo?' Je li možda i pjesmu 'Lijepa naša' koja zatvara album 'Ćiribiribela' prekrojio i izbrisao tekst i melodiju refrena srpske pjesme 'Tamo daleko' koja je, eto vraga, baš zalijepljena na stihove i melodiju hrvatske himne? Mislim da je poanta jasna da prekrajanje povijesti, tako i one glazbene, jednostavno nema smisla. Na tome se svatko opekao. A ako Bregović i njegovi odvjetnici odluče nagaziti Marinkovića, za što im je ovaj dao i povod i otvorene ruke, onda će ga zadiranje u Bregovićeve lipe koštati nemalo kuna, naravno, po slovu hrvatskog zakona', zaključio je Stajčić.

430811 ,406525 ,402857 ,387808