CENZURA U ETERU

Radio Split izrezao Jugoslaviju iz pjesme Bijelog dugmeta

01.06.2016 u 13:03

Bionic
Reading

Više od dva desetljeća prošlo je od raspada Jugoslavije, ali na Radio Splitu i sam spomen na nju u pjesmi, čini se, nepoželjnim. Naime jutros oko 7:30 sati, nakon najave voditelja kako u lipnju cvatu lipe, puštena je pjesma 'Lipe cvatu, sve je isto k'o i lani' Bijelog dugmeta, a stih 'Ravna ti je Jugoslavija' iz nje je izbrisan. Tako je umjesto 'Baš me briga gdje si otišla / ravna ti je Jugoslavija, baš me briga, nisi dijete...' pjesma izrezana i zalijepljena pa je zvučala: 'Baš me briga gdje si otišla / baš me briga, nisi dijete...

Zašto i tko je na Radio Splitu odlučio masakrirati pjesmu Gorana Bregovića s albuma Bijelo dugme iz 1984. pokušali smo doznati na HRT-u, ali do zaključenja teksta odgovor nismo dobili.

Ovo nije prvi put da se nešto krati ili izbacuje iz etera već spomenute radijske postaje. Tako je prije četiri godine iz etera izbačen Bob Dylan zbog izjave u jednom intervjuu u kojem je Hrvate usporedio s nacistima. Njegova pjesma 'Duquesne Whistle', singl s tada objavljenog albuma bila je hit tjedna, puštana od ponedjeljka do četvrtka, ali kraj tjedna nije dočekala.

Milan Majerović Stilinović, voditelj komunikacija iz HDS ZAMP-a potvrdio je za tportal da je Bregović isključivi autor glazbe i teksta pjesme 'Lipe cvatu, sve je isto k'o i lani' i ako je u nju intervenirano bez autorova dopuštenja, nema sumnje da se radi o povredi moralnog prava autora.

'U tom slučaju on s odvjetnikom može potražiti zaštitu na sudu i lako dokazati jesu li povrijeđena njegova prava', kazao je Majerović Stilinović.

Zastupnik prava Gorana Bregovića za Hrvatsku Tomislav Škulić iz Aquarius Music Publishinga kaže da Bregović takvu verziju pjesme sigurno nije odobrio jer da je odobrio, to je moralo proći kroz njegove ruke.

'Ako je pjesma puštena samo jednom i bila je u funkciji parodije, onda je to prihvatljivo. Međutim, ako je intervenirano u pjesmu i ako je ona puštena kao takva, onda je riječ o povredi autorskih prava', kazao je Škulić.

Upitan hoće li poduzimati kakve pravne korake, naveo je da je odavno poznato što se smije, a što ne smije i da već dvadeset godina objašnjavaju o autorskim pravima.

'Ako je pjesma samo jednom u eteru puštena kao takva, nemamo se namjeru obračunavati s nekim nadobudnim glazbenim urednikom. Ako se to ponavlja, poduzet ćemo određene korake', istaknuo je Škulić.

Pokušali smo doznati što o svemu misli i Bregović, koji trenutačno boravi u Španjolskojali mobitel mu je bio isključen. Tportal je od slušatelja/čitatelja iz Splita dobio cijelu spornu snimku, ali je bez odobrenja autora i izdavača ne smijemo objaviti.