DILBER PROZIVA

'Premijer prekoračio ovlasti ako je Lozančiću ponudio mjesto u Vladi'

05.05.2016 u 09:46

Bionic
Reading

Član saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Željko Dilber (HDZ) izjavio je u srijedu navečer na HTV-u da je premijer Tihomir Orešković, ukoliko je bivšem ravnatelju Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Draganu Lozančiću ponudio savjetničko mjesto u Vladi, prekoračio ovlasti i postupio kao 'kancelar, a ne premijer'

'Čemu supotpis premijera na njegovu ostavku ako ga postavlja na poziciju savjetnika u Vladi? Teško mi je reći što njega motivira, ali moram priznati da sam iznenađen, jer ovo mi sliči na ponašanje kancelara, a ne premijera', kazao je Dilber u HRT-ovoj emisiji 'Otvoreno'.

Ocijenio je i da si premijer u tom slučaju, po sada dostupnim podacima, uzima više ovlasti nego što bi trebao imati.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović ranije je optužila Lozančića da je bio 'osobni obavještajac' bivšeg premijera Zorana Milanovića, a iz SDP-a su uzvratili da je takav stav suprotan riječima premijera Oreškovića da nije vidio 'nikakve podatke i rezultate' koji bi potvrdili da je Lozančić kršio zakon.

Grabar Kitarović je Lozančićevo razrješenje zatražila krajem siječnja, a prije nešto više od mjesec dana svoj supotpis na tu odluku stavio je i Orešković. Za novog su šefa SOA-e predložili Daniela Markića.

Lozančić je prošli tjedan podnio ostavku i tako omogućio da o imenovanju njegova nasljednika raspravlja saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koji je u srijedu većinom glasova podržao Markićevo imenovanje, uz izdvojeno mišljenje HDZ-ova Miroslava Tuđmana i HSLS-ova Darija Hrebaka.


U emisiji 'Otvoreno' uz Željka Dilbera (HDZ) o političkim trzavicama oko čelnih ljudi SOA-e raspravljali su Gordana Sobol (SDP), Vlatko Cvrtila, član Vijeća za domovinsku sigurnost, i Ivanka Toma, novinarka Jutarnjeg lista.

'Predsjednica se vrlo olako hvata nekih kvalifikacija i optužbi', rekla je Gordana Sobol komentirajući izjavu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da je Dragan Lozančić bio privatni obavještajac Zorana Milanovića. 'Gospođa predsjednica javnosti nije objasnila, skrivajući se iza navodne ugroze nacionalne sigurnosti, zašto je zatražila razrješenje Lozančića', rekla je Sobol, dodavši da je predsjednica imala pravo i obavezu da pokrene nadzor nad radom SOA-e. Smatra kako nešto ne štima u suradnji predsjednice, premijera i Domoljubne koalicije, a to se pokazalo kada su članovi Domoljubne koalicije glasovali protiv zajedničkog prijedloga predsjednice i premijera da se za novog ravnatelja SOA-e imenuje Markić.

Ivanka Toma smatra kako je cijeli ovaj slučaj svjedočio o nefunkcionalnosti vlasti. 'Sam početak te smjene je obilježen aferom, nije se postigao dogovor između predsjednice i premijera oko smjene pa su uslijedila javna natezanja. Čovjek je tri mjeseca bio na ledu', kazala je i postavila pitanje kakav je onda autoritet Lozančić mogao imati u toj službi. Osvrnula se i na činjenicu da je danas na Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost 'HDZ glasovao protiv imenovanja Markića za ravnatelja SOA-a. HDZ nema povjerenja u tog čovjeka, HDZ ga ne želi. Kako će to funkcionirati, ja to doista ne razumijem', rekla je.

Situaciju u kojoj je oporba s dijelom vladajuće koalicije izglasala novog ravnatelja Cvrtila vidi kao velik demokratski iskorak. 'Danas se u Saboru dogodila fantastična stvar! Smatra da je to presedan u europskim okvirima', ocijenio je.

U emisiji je spomenut i težak gaf potpredsjednika Sabora Ivana Tepeša (HSP - AS) koji je, kako bi diskreditirao Lozančića, javno otkrio povjerljiv obavještajni podatak da SOA surađuje s tajnim službama država pod sankcijama, odnosno s iranskom obavještajnom službom, a Iran je donedavno bio zemlja pod sankcijama. Problem je, međutim, to što obavještajna suradnja s Iranom nije bila ekskluzivno SOA-ina operacija, već posljedica suradnje s jednim od naših najvećih saveznika - SAD-om i njegovom tajnom službom CIA-om.

Cvrtila je istaknuo da taj podatak nije smio izaći u javnost, kako zbog nacionalne sigurnosti tako i zbog povjerenja saveznika u naše službe.