'DOSTA JE CIPELARENJA!'

Prosvjed na Zrinjevcu: Donesite cipele onih koji su otišli iz Hrvatske

28.04.2016 u 15:04

  • +4

Na Zrinjevcu održan prosvjed i performans SSSH-a Reci to cipelama

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

Bionic
Reading

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) organizira prosvjed 'Reci to cipelama - prosvjed ostavljenih cipela' kojim vladajućima žele dodatno osvijestiti činjenicu da stručnjaci i radnici svih profila i svih dobi odlaze u inozemstvo ne samo zato što u Hrvatskoj nemaju posao već i zbog niskog životnog standarda i cijelog niza drugih razloga. 'Odlaze van, a stare cipele ostaju ovdje', upozoravaju ih SSSH. Prosvjed traje danas od 11 do 18 sati

'Dođi i ti na Zrinjevac i donesi cipele onih koji više nisu tu da ih nose, onih koje su vlastodršci i besramno bogati iscipelarili iz zemlje, podijeli s nama njihove priče. Pocipelimo Zrinjevac, pošaljimo Vladi i svima odgovornima sliku koja govori više od tisuću riječi. Dosta je cipelarenja i gaženja prava onih koji žive od rada! Zaslužujemo dostojanstveno živjeti, jer samo rad stvara novu vrijednost!', poručuje SSSH u najavi prosvjeda, dodajući da će sve pristojne i nosive cipele donirati u humanitarne svrhe, beskućnicima i izbjeglicama.

Sindikati okupljeni u SSSH naglašavaju da bez radne i socijalne sigurnosti, kvalitetnog i održivog radnog mjesta ili potpora za pokretanje vlastita posla, stambene politike, povoljnih kredita, cjenovno i teritorijalno dostupnih društvenih servisa (jaslica, vrtića, škola, domova za skrb o starima i nemoćnima), efikasnog povezivanja nacionalnih i lokalnih politika i mjera s ciljem oživljavanja napuštenih dijelova Hrvatske, bez pravedne preraspodjele društvenog bogatstva - neće biti ni demografske obnove ni rasta i razvoja Hrvatske.

Prosvjed ostavljenih cipela počinje kratkim performansom, na kojemu će, među ostalim, glumac Žarko Savić čitati Ujevićevu 'Svakidašnju jadikovku'.

Krajnje je vrijeme, ističu, da Hrvatsku učinimo poželjnom zemljom za rad i život. 'Vrijeme je da ljudi budu najvažniji! Stavimo ljude ispred profita!' vape iz SSSH-a.

Prosvjed se neće otkazati u slučaju kiše. 'Neće nas valjda malo kiše zastrašiti i otjerati. Ako bude potrebno, cipelama ćemo natrpati glazbeni paviljon, tako da nema straha', poručili su SSSH-ovci na Facebooku