Hrvatska BRAVO, DOKTORE!

Još jedna prestižna nagrada Đikiću

Voditelju laboratorija Molekularne biologije tumora na splitskome MedILS-u i profesoru na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Frankfurtu te direktoru frankfurtskog Instituta za istraživanje života Ivanu Đikiću uručena je sinoć na svečanosti u Hannoveru prestižna nagrada Sir Hans Krebs za 2009, potvrdio je danas Hini dobitnik nagrade

Nagrada se dodjeljuje jednom godišnje za otkrića u području biomedicine, a Đikić je izabran zbog svog znanstvenog rada objavljenog prošle godine u uglednom znanstvenom časopisu Nature. Riječ je o otkriću bjelančevine Rpn13.

U obrazloženju nagrade stoji kako je Nobelova nagrada za otkriće ubikvitina kao signala za razgradnju starih ili istrošenih bjelančevina u proteazomu dodijeljena trojici znanstvenika (Avraham Hershko, Aaron Ciechanover i Irwin Rose), ali je ostala nepoznanica na koji način proteazom (čistač stanice) prepoznaje proteine koji se trebaju razgraditi. Upravo su taj nepoznati receptor (Rpn13) koji se veže za ubikvitin s velikim afinitetom otkrili Ivan Đikić i mlada znanstvenica Koraljka Husnjak.

Nagrada Sir Hans Krebs, koju dodjeljuje Sveučilište u Hannoveru u čast istoimenog dobitnika Nobelove nagrade koji je otkrio ciklus limunske kiseline u razgradnji šećera, sastoji se od novčane nagrade od 10.000 eura te plakete.

Ivan Đikić odlučio je dio novčane nagrade donirati udruzi Civitas i njihovu programu rada s djecom s poteškoćama u razvoju, jer je impresioniran njihovim rehabilitacijskim radionicama, koje se provode isključivo volonterskim radom logopeda, pedagoga i defektologa.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još