PAVASOVIĆ VISKOVIĆ:

'Skandaloznost u hrvatskom nogometu je probila sve limite'

10.02.2016 u 06:57

Bionic
Reading

Istekao je rok od šest mjeseci, koliko je bilo predviđeno za prilagodbu klubovima i sportskim savezima novom Zakonu o sportu. Uključuje to i članke Zakona za koje je Hrvatski nogometni savez tražio ocjenu ustavnosti. Na tu temu se u ponedjeljak oglasio Hrvatski nogometni savez, ali i Most nezavisnih lista

Što donosi novi Zakon o sportu i koji su najveći prijepori? Zašto je izazvao toliko bure, analizirano je u Otvorenom urednika i voditelja Domagoja Novokmeta. Gostovali su bivša zastupnica SDP-a Marija Lugarić, dr.sc. Krešimir Šamija iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, saborski zastupnik Mosta Marko Sladoljev, predsjednik NO-a HNK Hajduk Ljubo Pavasović Visković i dopredsjednik Hrvatskog vaterpolo saveza Perica Bukić.

Sportska inspekcija može postupati odmah i Krešimir Šamija iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta nada se da i hoće, a ministar može samo propitivati njeno postupanje, rekao je. Inspekcija nije dužna čekati prijavu da bi postupala sukladno zakonu, objasnio je. Strategija o sportu dosad nije donesena jer nije bilo poveznice između čl. 75. o financiranju sporta i načina na koji olimpijski odbori predlažu programe, no ovim dopunama to će biti riješeno.

Dopune Zakona o sportu imaju tri grupe važnih elemenata, objasnila je Marija Lugarić, a oni su: zatvaranje vrata sporta svim osobama koje su u posljednje tri godine kažnjene za prekršaj, uvodi se red u financiranje sporta te bolje planiranje javnih potreba u sportu. 'Važno je da prijedloge vezane uz sport daju sportaši', smatra Lugarić. Po njoj, na razini države Hrvatski sabor nikad nije donio program javnih potreba, no izmjenom članka 75. Zakona o sportu utvrđeni su mehanizmi i rokovi kako i kada će se to činiti.

Perica Bukić smatra da nismo riješili suštinski problem hrvatskog sporta te da svi koji rade u sportu vape za ozbiljnim Zakonom o sportu, naročito zbog mladih i svih 385 tisuća aktivnih sportaša u Hrvatskoj. U tom zakonu piše da je sport društvena djelatnost od posebnog državnog interesa, ali to ne vidimo u njegovom financiranju. Sport je sveden na statističku pogrešku, naročito unutar Ministarstva, rekao je Bukić, te je njegovo izdvajanje iz njega apsolutno važno. 'Sredstva se moraju dodjeljivati s obzirom na rezultate, uspjehe, tradiciju i masovnost sporta', kaže Bukić.

Ljubo Pavasović Visković osvrnuo se na današnju tiskovnu konferenciju Zdravka Mamića: 'Skandaloznost u hrvatskom nogometu probila je sve moguće limite. Osim argumenata koji vrijeđaju javnu pamet, nismo čuli ništa osim 'mi se nećemo pridržavati zakona jer nas je tako volja'. Zna se da u HNS-u ne postoji nitko tko se bavi nogometom na pijesku, da u Izvršnom odboru nema nikoga iz futsala, da je ženski nogomet na amaterskoj i volonterskoj razini', rekao je Pavasović Visković. Nedopustivo je da netko dođe na ideju da se neće pridržavati zakona, dodao je. Dosad još nismo čuli što je u tom zakonu protuustavno, smatra, a izmjenama i dopunama unose se transparentnost i demokratičnost svih procedura, što ne paše HNS-u koji je država u državi.

Most se još u predizbornoj kampanji zalagao za čistoću u hrvatskom sportu, naročito u nogometu, a ovaj zakon ima dvije dobre intencije: miče huligane iz loža i potiče transparentno financiranje sportskih klubova, rekao je Marko Sladoljev iz Mosta. Nije mu jasno zašto Vrbanović podnosi zahtjev za ispitivanje ustavnosti Ustavnom sudu ako kaže da se to njih ne tiče. Sladoljev je istaknuo da treba odati priznanje navijačima koji su sudjelovali u izmjeni zakona i rekao da živimo u paradoksalnoj državi, u kojoj su oni postali pravnici koji predlažu zakone, tj. rade ono što nije njihova dužnost.

Emisiju u cijelosti možete pogledati ovdje.