'PIKEC' IZ ZAGORJA

'Političko ubojstvo' SDP-ovog psa i HDZ-ove race na dječjem igralištu

05.02.2016 u 17:29

Bionic
Reading

Dvoje političkih neprijatelja, a pritom prvih susjeda u zagorskoj Općini Radoboj, našli su se u ulozi glavnih protagonista satiričnog fašničkog lista Radobojski Pikec i to zbog sukoba njihovih životinja na dječjem igralištu koji je završio ‘tragično’. Autor tekst o sukobu životinja prve SDP-ovke i prvog HDZ-ovca u selu naslovljava - ‘Političko ubojstvo’

U Hrvatskom zagorju se u povodu fašnika u gotovo svakom drugom selu objavljuju prigodničarske novine u kojima si oduška daju narodni stihoklepci, a za teme svojih pjesama ili izvještaja pisanih jezikom mjesta obrađuju lokalna događanja trudeći se biti duhoviti i oštri. Teme se biraju pomno - piše se o svima, a draže im je, naravno, pisati o ‘poznatijima’, vrlo vjerodostojno, iznimno kićeno i slikovito, sve da bi protagonisti bili što više izloženi podsmijehu. Makar jednokratno u godini, ti listovi postaju slobodnim glasom lokalne zajednice, a oni o kojima se piše često se nađu uvrijeđenima.

No prostora za uvredu nije bilo kod zagorske političarke, SDP-ove saborske zastupnice i predsjednice SDP-a u Radoboju Dunje Špoljar jer je tekst o sebi i nepodopštini njezinog kućnog ljubimca okačila na zid Facebooka. Uz napomenu da ni ove godine nije izbjegla ’Klopotece, Purane, Zvonce i slično’ (nazivi listova), objavila je presliku teksta iz Radobojskog Pikeca. Drugi protagonist priče je njezin politički neprijatelj, šef radobojskog HDZ-a Dubravko Kranjčec, odnosno njegova raca (u prijevodu na standardni, riječ je o patki).

Priča (koju s kajkavskog prevodimo radi lakšeg razumijevanja) ide tako da se, baš u vrijeme predizborne šutnje, dogodila ‘tragedija’ na dječjem igralištu kod susjeda Mikše. Kuja Tara SDP-ovke Dunje Špoljar usmrtila je Kranjčecovu (HDZ) racu. O ‘tragediji’ zaklane race (koja je pokrivena najlonskom vrećicom) pričaju kumice na placu, a susjedi su podijeljeni oko strana koje zauzimaju, piše autor.

Dok oni koji su odabrali stranu Dunje odnosno Tare (SDP) kažu da je tako moralo biti jer patka nema što zagađivati igralište, ‘Dubravkova opcija’, piše autor teksta, tvrdi da nijednom djetetu ne može naškoditi ‘kokošji drek’. Pritom još dodaje (možda zbog rime) da stariji kažu kako je u prošlim vremenima hodanje po gnoju i blatu jačalo imunitet. Autor izvještaja o životinjsko-političkim razmiricama na kraju ne donosi presudu, no konstatira kako bi Dunjina Tara trebala biti vezana, a Dubravko ne bi smio puštati ‘živinu’ na igralište. Ne zna je li podignuta optužnica protiv ‘kuse’ Tare. Ipak, na kraju svog uratka blago zauzima stranu SDP-a, prozivajući Dubravka (HDZ) da mu se nakon pobjede HDZ-a ‘fučka za račje stado’.