TRAŽI SE KRIVAC

Komisija za pomilovanja u 14 sati na raportu kod predsjednice

05.02.2016 u 12:29

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas u 14 sati sastat će se s članovima Komisije za pomilovanje kako bi čula njihovo stručno mišljenje oko pomilovanja koja su uznemirila javnost, doznaje tportal. Spekulira se da bi predsjednica zbog skandala oko problematičnih pomilovanja - prvenstveno osuđenika Vanje Goldbergera, čije je pomilovanje zagovarao i posljedično ostavku podnio njezin savjetnik Vladimir Šeks, ali i Danka Seitera, koji je oprostio kredit najvećem donatoru predsjedničine izborne kampanje, te donatora HDZ-a Leona Sulića - mogla razriješiti pojedine članove Komisije ukoliko se utvrdi da je na nekoga od njih Šeks izvršio utjecaj

Kolinda Grabar Kitarović imenovala je svoju Komisiju za pomilovanja u srpnju 2015. Na čelo tog tijela, koje djeluje pri Uredu predsjednice, postavila je Davora Derenčinovića, predstojnika Katedre za kazneno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu. Članovima su imenovani bivši predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Miroslav Šumanović, bivši sudac Damir Primorac (sada odvjetnik, inače brat bivšeg ministra znanosti Dragana Primorca), bivši državni tužitelj i ustavni sudac Marijan Hranjski, bivša sutkinja Mirjana Kralik, dekan Pravnog fakulteta u Rijeci i član Državnog sudbenog vijeća Eduard Kunštek i bivši načelnik PU zagrebačke Ivica Tolušić

Iz Ureda predsjednice kazali su tportalu da bi sastanak predsjednice Grabar Kitarović s članovima Komisije za pomilovanja vjerojatno bio održan još u četvrtak da ona nije bila u Londonu, kao sudionica Donatorske konferencije za Siriju. To bi značilo da je Kolinda Grabar Kitarović itekako ozbiljno doživjela kritike kojima je zasuta nakon što su mediji otkrili da su među pomilovanima bivši suradnik njezinog dojučerašnjeg savjetnika Vladimira Šeksa, kao i donatori HDZ-a. Razrješenjem Šeksa s funkcije posebnog savjetnika za ustavno-pravna pitanja predsjednica je neizravno priznala da je pogriješila, ali jedino u pomilovanju Goldbergera, za što se pepelom posuo isključivo Šeks. Bivši predsjedničin savjetnik izravno je pak priznao da je 'zagovarao' da se Goldbergera pomiluje, ali nije naveo na koga je konkretno utjecao. Dodao je tek kako je predsjednica smatrala da nije u redu da se Goldbergera pomiluje. Na tome je ostao, zagonetno poručujući da će možda jednom doći i dan kada će o tome otkriti nešto više.

Predsjednica se o pomilovanjima zasad nije oglasila, a iz njezinog Ureda upornim medijima poslali su tek obrazloženja za pomilovanja Leona Sulića i Danka Seitera, osuđenih za gospodarski kriminal, opravdavajući odluke primarno zdravstvenim problemima osuđenika. S Pantovčaka su danas tek poručili da će nakon sastanka predsjednice s članovima Komisije poslati priopćenje.

Na koga je Šeks utjecao?

U razgovoru za tportal, jedan od članova Komisije za pomilovanja koji je htio ostati anoniman potvrdio je da su svi članovi dobili poziv na današnji sastanak, bez unaprijed naznačene teme. Po njegovom sudu, ako je točno da je Vladimir Šeks na nekoga utjecao, postavlja se pitanje na koga. 'Je li on utjecao na nekoga od članova Komisije? Pa svatko ima ime i prezime. Idemo onda utvrditi o kome je riječ iako ja u to sumnjam, poznajući kolege kao čestite, kvalitetne, iskusne bivše suce, odvjetnike, policajce itd. Ili je utjecao na nekog trećeg?', kazao je taj član Komisije, upozoravajući na težinu Šeksovih riječi kojima se ljudi dovode u veoma neugodnu poziciju. 

Na pitanje je li moguće revidirati odluku o pomilovanjima, s obzirom da je prvi potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a Tomislav Karamarko, pozdravljajući Šeksovu ostavku, izjavio da će o tome odlučivati članovi Komisije, taj član odgovara s izričitim 'ne'. U Zakonu u pomilovanju, naime, nije predviđen nikakav pravni lijek protiv odluke o pomilovanjima, kao ni mogućnost njene revizije.

Po njegovom sudu, odluke o pomilovanjima uvijek će na neki način biti moralno dvojbene, s obzirom da je riječ o osuđenicima za razna kaznena djela, od najlakših do najtežih. No i predsjednica i članovi Komisije trebali bi se voditi isključivo sadržajem svakog pojedinog spisa. 'Ne odlučuje se tamo je li netko pogrešno parkirao automobil, nego o počiniteljima kaznenih djela i uvijek će biti neka dvojba. Ali kad imate pokriće za ono što predlažete i što predsjednica potpiše, onda je to apsolutno čisto', kazao je član Komisije.

Inače, svi članovi Komisije za pomilovanja rade volonterski. 'Svi imamo svoje poslove i neku sigurnost. Nikome od nas nije do eksponiranosti, a svjesni smo težine tog posla s obzirom da su odluke uvijek medijski zanimljive', objasnio je član Komisije.