OSVRT ORIANE IVKOVIĆ NOVOKMET

Predsjednice, smijenili ste Šeksa, ali korupciju niste sakrili

05.02.2016 u 14:28

Bionic
Reading

U sjeni Šeksovog otpusta s Pantovčaka ostao je znatno problematičniji slučaj pomilovanja koje se lako može protumačiti kao predsjedničina zahvala njezinom ključnom financijeru. Predsjednica je spasila godinu dana zatvora Danku Seiteru, koji je osuđen jer je pribavio milijun kuna Nikoli Hanželu, karlovačkom poduzetniku i njezinom najvećem donatoru.

Vladimir Šeks priznao je krivnju i maknut je s Pantovčaka. Poseban savjetnik Kolinde Grabar Kitarović imao je poseban odnos s jednim od svježe pomilovanih građana. Zagovarao je kod predsjednice da se ublaži kazna Vanji Goldbergeru, prijatelju njegovog pokojnog sina, koji je i njemu nakratko bio savjetnik. Predsjednica se, ispričao je Šeks, protivila tom pomilovanju s obzirom na Šeksov 'poseban odnos' sa Goldbergerom. Nije poznato koliko se žestoko protivila, no iskre baš nisu frcale, jer je uredno potpisala.

Baš kao što je i potpisala pomilovanje još jedne, za njenog donatora zbilja posebne osobe. Milošću naše predsjednice, Danko Seiter provest će godinu dana manje u zatvoru, koji je pak zaradio jer je bio milostiv prema Nikoli Hanželu, predsjedničinom najvećem financijeru u kampanji. Neovlašteno mu je kao član uprave banke oprostio milijunski dug. Pa mu je u scenariju 'dobro se dobrim vraća', kao prepisanom iz self-help priručnika, Kolinda Grabar Kitarović oprostila dio kazne. Svijetli li vam lampica za korupciju? Kolindin donator ukrao je milijun kuna, a suučesnika u zločinu ona je upravo nagradila.

Predsjednica nema obavezu obrazložiti pomilovanja pa na pitanja o neugodnoj vezi Seiter-Hanžel-donacija lagodno šuti. Dotle predsjednik komisije za pomilovanja, profesor Davor Derenčinović, pravda odluku lošim zdravljem pomilovanog. Tri stenta. Uvredljivo i za zdrave i za bolesne čitatelje.

Isti dan kada je tportal otvorio slučaj Seiter, koji su prenijeli svi mediji, Slobodna Dalmacija i Novi list upozorili su na slučaj Goldberger. S Pantovčaka su reagirali dan kasnije, pomilovanja ne mogu biti osporena, no propust je priznat, ali samo za drugi slučaj – onaj za koji se našlo primjerenog krivca. Šeks je maknut zbog naslova u kojima se povezuju njegovo ime i nezgodno zanimanje dilera kokaina. I u tom je slučaju očito sporno samo ono 'Šeksov', a ne i diler, jer su uostalom i Mesić i Josipović obilato pružali šanse za novi početak smanjujući kazne osuđenim dilerima.

Slučaj Goldberger pokazao je da se pomilovanje može osigurati poznanstvom. Slučaj Seiter smrdi na korupciju. Želi li predsjednica biti vjerodostojna morala bi i sama preispitati svoja poznanstva i progovoriti o odnosu sa Seiterovim dužnikom. Kao da joj je novac pada s neba, u kampanji je novinarima rekla kako ne zna tko joj je najveći donator. Istim novinarima koje je pozvala da posjete s njom 'neznanog' Hanžela. 'Pogledajte u papirima, zbilja ne znam', HRT-ov Dnevnik 3 izvukao je tu njezinu neozbiljnu izjavu u Tiskari Lana ovog karlovačkog poduzetnika. Inače, taj uglednik i sam se našao na optuženičkoj klupi zajedno sa svojim kompanjonom Seietrom, i bio je oslobođen. No Vrhovni je sud presudu ukinuo i slučaj vratio na ponovno odlučivanje. Predsjednici ostaje samo da pogleda u papire i drži se istih principijelnih kriterija koje zahtjeva od svojih suradnika.