(NE)UGODNA DOBRODOŠLICA

Srpski predsjednik baš je zapeo triput poljubiti Grabar Kitarović

25.11.2015 u 15:51

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić triput je poljubio hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović koja ga je dočekala u Uredu predsjednice na Pantovčaku, gdje se održava izvanredni sastanak procesa Brdo - Brijuni. Da predsjednica, blago rečeno, nije s oduševljenjem primila treći poljubac, prvi su preko društvenih mreža posvjedočili prisutni novinari. U međuvremenu je objavljen i videozapis 'slučaja Treći poljubac', koji prenose brojni portali u susjedstvu. Poljubac je, reklo bi se, poprimio regionalnu dimenziju

Predsjednica Grabar Kitarović dočekivala je sudionike samita Brdo - Brijuni u društvu suorganizatora, predsjednika Slovenije Boruta Pahora. S većinom pristiglih srdačno se pozdravila i izmijenila poljupce, no situacija se ponešto zakomplicirala s predsjednikom Nikolićem.

Kolinda Grabar Kitarović kolegi je prvo pružila ruku te su pala i dva poljupca u obraz. Po srpskom običaju, Nikolić je krenuo utisnuti još jedan poljubac na predsjedničin obraz. Predsjednica je načas ustuknula i pokušala se izmaknuti, no iako je bilo očigledno da treći poljubac ne želi primiti, nije ga uspjela izbjeći. Nakon poljupca, diplomatski se, još šire, nasmiješila. Za to vrijeme, predsjednik Pahor također se smiješio, no on s Nikolićem, po muškom običaju, poljupce nije razmijenio.

Kako je to izgledalo, pogledajte u priloženom videu.

Podsjetimo, Nikolić je uoči dolaska u Zagreb najavio je će na samitu reći da je Srbija primjer dobrog susjeda i da svima želi stabilnost kakvu je ostvarila njegova zemlja.

'S pravom ću reći da je Srbija primjer dobrog susjeda i da i ostalima želi stabilnost kakvu je sama postigla u posljednje tri godine. Na naše ponašanje ne utječu sporadične uvrede, omalovažavanja i gotovo prijeteće izjave pojedinaca iz okruženja', rekao je predsjednik Nikolić za Blic. U Zagrebu se, međutim, rastopio: 'Dat će bog da se uvijek ovako sastajemo i da obnavljamo prijateljstva i uspostavljamo suradnju', tvitao je Nikolić.

Ovo je drugi posjet Nikolića Hrvatskoj otkako je 2012. postao predsjednik Srbije; prvi je bio na proslavi ulaska Hrvatske u EU 2013. godine.